„Електропривреда РС“ нуди могућност добровољног одласка запослених из предузећа

Електропривреда Републике Српске позвала је све раднике заинтересоване за стимулативне отпремнине да се пријаве од 31. јануара. Према правилнику о стимулативним отпремнинама и економско-социјалном збињавању, у првом таласу отпремнина у ЕП РС пријављују се прво радници свих пет дистрибутивних предузећа, а отпремнине ће износити од 22.000 KМ до 50.800 KМ.

У Синдикату ЕП РС је речено да је процјена да ће се у првом таласу, који се односи на дистрибутивна предузећа, пријавити око 600 радника од укупно 4.000 колико је запослено у ових пет предузећа.

Зоран Мићановић, председник Одбора синдиката ЕП РС, каже да су отпремнине просјечне и да се прије свега водило о структури људи који би узимали отрепмнине.

„Највеће отпремнине од 50.000 KМ иду за људе који имају 24 године стажа, јер они имају још доста да раде и за њих су и предвиђене највеће отпремнине. За стаж од 40 година отпремнина ће бити 29.766 KМ. За оне са бар три године стажа отпремнине ће бити око 22.000 марака – појашњава Мићановић.

Лука Петровић, генерални директор „Електропривреде РС“, каже да позив за стимулативне отпремнине на снагу ступа крајем овог мјесеца и да ће главни критеријум бити године стажа.

„Сходно Реформској агенди БиХ и одлукама Владе Српске из 2017. године, одлучено је да се иде у реструктурисање електродистрибутивних предузећа ЕП РС и у том смислу учињен је знатан низ корака, одабран је консултант, Амбасада Велике Британије донирала је комплетна средства за спровођење процедуре и плаћање консултаната – рекао је Петровић.

Он је навео да је закључено да у дистрибутивним предузећима има вишка радника, и да је то једна од најтежих мјера.

„Дистрибуције ће убудуће бити функционално организоване и то ће бити искључиво техничко предузеће – истакао је Петровић.

Петровић је додао да су са синдикатом континуирано усаглашавана мјерила и критеријуми који су усвојени и потписани 24. јануара.

„Мјерила и критеријуми односе се на то да се искључиво врједнују године стажа проведене у енергетском систему РС или БиХ – каже Петровић.

Он наводи да ће минимално давање бити 22.000 KМ, а максимално 50.800 KМ, с тим што може да буде увећано ако се пријави неко из борачких категорија или цивилни инвалид рада. у „Електропривреди“ желе да све ово буде урађено споразумно и да је сигурно да се већ препознају људи који су вишак.

„Дистрибуције ће убудуће живјети само од своје мрежарине, јер ће бити искључиво државно предузеће, а надокнаду за мрежарину ће регулисати Регулаторна агенција за енергетику – рекао је Петровић.

Лука Петровић је навео да ће наредних дана на огласним таблама у дистрибутивним предузећима бити објављене и нове систематизације радних мјеста.