Енглески пацијент – најбоља прича у посљедњих педесет година

“Енглески пацијент”, роман канадског писца Мајкла Ондачија крунисан је Златном Букеровом наградом као најбоље књижевно дјело у посљедњих педесет година.

Добитник награде је званично објављен у вечерњим сатима 8. јула 2018. године, на свечаној завршној церемонији 50. фестивала “Мен Букер” у Лондону.

Ово је сигурно још један разлог да потражите роман и поново уживате у њему.

Уколико више волите да уживате у филмовима, подсјећамо вас да је управо по овом роману снимљен истоимени филм, награђен са чак девет Оскара, укључујући и оне за најбољи филм и режију, као и Оскаром за споредну женску улогу.

Ентони Мигела је написао и режирао ову награђивану адаптацију романа Мајкла Ондачија о несуђеној и трагичној љубави.

Током Другог свјетског рата, у пољској болници у Италији, мистериозног странца збрињавају британски савезници несвјесни његове опасне прошлости. Док се његов идентитет открива, сазнајемо невјероватну причу о страсти, интриги и авантури.

Након пада авиона, о енглеском пацијенту брине се медицинска сестра Хана. Када дође до хитне евакуације болнице, Хана процијени да њен пацијент није способан за премјештај, због чега њих двоје остају сами у манастиру. Временом, Хана почиње да склапа причу свог пацијента помоћу фрагмената његових сјећања.