„Etno veče“ oduševilo kotorvarošane

Večeras je u kotorvaroškoj bioskopskoj dvorani otvorena izložba „Narodnih nošnji i ručnih radova“ i održano „Veče etno pjesme“. Oba ova kulturna događaja su dio bogatog programa Kotorvaroškog kulturnog ljeta 2015“. U uvodnom dijelu Etno večeri posjetioci su u galerijskom prostoru mogli vidjeti veoma zanimljivu etno postavku narodnih nošnji i ručnih radova, koji su nastali vrijednim radom samoukih tkalja i vezilja, kao i kotorvaroških zanatlija iz sve tri naroda koja žive na prostoru naše opštine. Izložba koja će trajati sve do kraja avgusta, ima za cilj da sačuva od zaborava ove vrijedne eksponate i približi ih svim kotorvarošanima.

Etno veče nastavljeno je sa etno pjesmom. Pred više od 150 kotorvarošana, održan je sjajan koncert, u kojem su učešće uzele četiri etno grupe. Koncert je otvorila Etno grupa „ Dukat“ iz Čelinca koja njeguje tradicionalnu muziku Balkanskih krajeva.
„Večeras smo se predstavili repertoarom pjesama sa prostora Kosova i Metohije, Južne Srbije i Republike Srpske. Prvi put nastupamo na manifestacijama povodom Kotorvaroškog kulturnog ljeta, i nosimo veoma pozitivne utiske iz Kotor Varoša, sa nadom da se vidimo i slijedeće godine u vašem gradu.“, – rekao je Davor Vujičić, umjetnički rukovodilac grupe.

Pored gostiju iz Čelinca, svojom pjesmom posjetiocima su se predstavile članice Ženske pjevačke grupe RKUD „Pelagić“ iz Banja Luke, koja već šest godina uspješno njeguje etno pjesmu u okviru ovog društva.

„Kotorvarošani su večeras imali priliku da čuju pjesme Mjesec pređe, Sitan kamen i Kosovski Božuri. Ovo je naše prvo gostovanje u Kotor Varošu, i s obzirom na veoma emotivnu reakciju publike poslije izvedbi naših pjesama, nadam se ne i posljednje.“ – istakla je Ivana Santrač, članica RKUD „Pelagić“ iz Banja Luke.

Pjesmama. Djevojče, djevojče i Čije je ono djevojče, Veče etno pjesme ukrasile su svojim krasnim interpretacijama i naše gošće iz Kneževa, članice etno grupe SPKD „Prosvjeta“ iz Kneževa.
Kao i uvijek na manifestacijma tokom Kotorvaroškog kulturnog ljeta, Veče etno pjesme ne bi bilo potpuno bez nastupa Djevojačkog anasambla Žubor, koji su u veoma nadahnutom nastupu izveli splet pjesama iz Srbije.

Veoma uspješan organizator još jedne manifestacije u okviru Kotorvaroškog kulturnog ljeta bio je kotorvaroški Centar za kulturu, sport i informisanje, uz podršku Ministarstva Prosvjete i kulture RS i opštine Kotor Varoš. V.Đ.