ЕУ отворила врата и млијечним производима, слиједи борба за тржиште

 

– Одлука Европске комисије којом је јуче БиХ дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ, представља велики успјех, али и изазов за бх. мљекаре, те је оно што слиједи борба за повратак на полице тржишта ЕУ, кажу мљекари.

Наиме, БиХ је досад извозила само термички обрађено млијеко и налазила се тиме на листи Ц земаља, док ће од сада бх. мљекари моћи извозити и млијеко са мањим степеном пастеризације, али и сирово млијеко, те се сада налазе на листи А и Б земаља.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је јуче да је БиХ једна од ријетких земаља изван ЕУ која је испунила услове за извоз свих врста млијека, што говори о напретку цијелог система, али и домаће млијечне индустрије.

„Као што сам и најавио, Европска комисија је одобрила извоз нових категорија млијека и ово је једна од најпозитивнијих вијести и одлука за мљекарски и пољопривредни сектор БиХ, на чијем је доношењу Министарство предано и дуго радило“, рекао је Шаровић и нагласио да се овом одлуком стварају услови за извоз млијечних производа.

„БиХ је и до сада у ЕУ и земље ЦЕФТА извозила више пастеризованог млијека него што је увозила, али је велики дефицит биљежен у извозу млијечних производа. Сада отварамо и ова врата“, истиче Шаровић.

Адин Факић, директор компаније „Милкос“ из Сарајева, каже да ова одлука мљекарима који имају дозволу за извоз у ЕУ значи да ће моћи евентуално проширити асортиман својих производа, те да је то доказ да домаћи мљекари раде квалитетно.

„Борба за тржиште тек слиједи, на том тржишту нас није било неколико година те су полице у тржним центрима ЕУ попуњене истим или сличним производима и слиједи борба за повратак и упуштање мљекара у тржишну утакмицу“, рекао је Факић и истакао да је ова одлука доказ и купцима у БиХ да је домаће млијеко изузетног квалитета и да је чак и бољег квалитета од оног из ЕУ, што се може одразити и на бољу продају у БиХ.

„Да ли ће доћи до повећања асортимана, тешко је говорити, јер свака мљекара која извози у ЕУ потписује различите врсте уговора са купцима, те је веома специфично да се у задње вријеме траже производи са дужим роком трајања“, рекао је Факић.

Он је појаснио да се ради о колонама А и Б, у овом случају конкретно колони Б, што значи да су млијечни производи подвргнути нижем степену третмана, једнострукој пастеризацији, односно да се ради о млијеку и неким врстама сирева гдје се у току припреме врши једна пастеризација.

Владимир Усорац, предсједник пољопривредних произвођача – мљекара РС, каже да су мљекари били доведени у тежак положај, али да ће се отварањем овог тржишта, за мљекаре у БиХ то промијенити.

„Ми се не бојимо тржишне утакмице, препознатљивим квалитетом у Европи ћемо наћи своје купце који неће жалити да плате за наше производе, јер наше млијеко, сир и остали производи, имају посебан окус“, рекао је Усорац.

Министар Шаровић је јуче овим поводом посјетио постројења мљекаре „Пађени“ у Билећи, која испуњава услове за извоз у ЕУ и којој ће нова одлука Европске комисије бити од велике користи, те „Пађени“ у наредном периоду имају амбиције да почну са извозом млијечних производа и на тржиште Црне Горе.