ФАГУС РЕСТАУРАЦИЈА СПОМЕНИKА KУЛТУРЕ : НОВИ СЈАЈ ЖЕЉЕЗНИЧKЕ СТАНИЦЕ У БЕОГРАДУ

Жељезничка станица Београд је некадашња главна жељезничка станица српске метрополе. Данас има статус споменика културе од великог значаја. Изграђена је у периоду од 1882. до 1885. године по плановима архитекте Драгутина Милутиновића. Зграда је подигнута по узору на тадашње жељезничке станице великих европских градова. Да би се очувао аутентичан изглед овог монументалног здања била је неопходна његова рестаурација. Kомпанији ФАГУС припала је част, праћена великом одговорношћу, да обави рестаурацију столарије на овом репрезентативном градском објекту.

У том циљу обављена је уградња дрвених прозора Масива 68 у софистицираној, енергетск иефикасној форми. Овакав тип дрвених прозора изабран је како из функционалних и естетских разлога, да би се задржао постојани јединствен, аутентичан изглед здања, тако и из енергетских разлога, да би била обезбијеђена одлична звучна и топлотна изолација, што је данас за овакву врсту објеката готово од кључне важности.


Иначе, ФАГУС прозори од дрвета су по својој природи једноставни, а по својим квалитетима изузетни. Они су уједно спој традиционалног и комфорног. Основа прозора темељи се на стогодишњем искуству, које је надограђено модерним технологијама насталим из потреба савременог доба. Профил 68 у линији Масива, напримјер, израђен је од ламелираних елемената чиме се постиже највећа могућа стабилности отпорност на деформације и распуклине.