Фер кампања? Само обећање?!

Иницијативу за такав споразум нико није поднио, па није познато ни да ли ће лидери партија уопште потписати такав документ. Потпредсједник СНСД Радован Вишковић каже за Српскаинфо да још нико није тражио да предсједници странака потпишу споразум о вођењу фер кампање.

 

„Тамо гдје се буде тражило да се потпише такав споразум, на нижим нивоима, представници СНСД ће учествовати“, поручује Вишковић и додаје да ће се ова партија одазвати позиву и за „кровно“ потписивање.

Потпредсједник СДС Недељко Гламочанин каже да су се ранијих година потписивали споразуми о вођењу фер кампање, али да се они нису поштовали јер су се кампање водиле јако прљаво.

„Ове године нико није иницирао да се такав документ потпише, али буде ли позива СДС ће га потписати и поштовати“, поручио је Гламочак.

Он каже да је вријеме да се грађанима представе праве вриједности, умјесто што се партије баве пљувањем и понижавањем супарника. Гламочак наводи да је СДС у Котор Варошу у том тону и започео кампању и то на штанду са корпом јабука које симболишу толеранцију.

У међувремену, на локалном нивоу – у Приједору су у организацији Коалиције Прва толеранција представници 12 партија потписали споразум о поштивању изборног етичког кодекса за политичке кандидате на општим изборима. Споразум су потписали ДНС, НДП, Независни блок, ПДП, ПДА, Прва СДС, СНСД, СП, СДС, СДА, Странка за БиХ и Уједињена Српска.

Координатор Коалиције Александар Дракулић рекао је да овај документ није обавезујући, него представља добру вољу политичких субјеката да његове одредбе поштују током кампање.

Апел

Истовремено, Управни одбор ПИК, Мисија ОЕБС у БиХ и Савјет Европе апеловали су на политичаре у БиХ да кампању воде без негативне, неодговорне и реторике подјела. Поручили су политичарима да се фокусирају на питања која су од истинске важности за грађане, као што су владавина права, отварање нових радних мјеста, побољшање јавних услуга и борба против корупције.

„Избори морају бити слободни и фер. Власти БиХ на свим нивоима, политичке странке и кандидати морају обезбиједити интегритет и безбједност изборног процеса. Међународним и домаћим посматрачима избора треба омогућити да дужност несметано обављају. Слобода медија, плурализам и одговорност од кључне су важности за отворену и слободну демократску дебату и морају се поштовати“, истиче се у саопштењу.

Позвали су грађане БиХ са правом гласа да то право остваре тако што ће 7. октобра изаћи на изборе.

Обећање Цвијановићеве и Говедарице

Кандидати за предсједника РС Жељка Цвијановић (СНСД) и Вукота Говедарица (СДС) су се у одвојеним састанцима са шефом Изборне посматрачке мисије ОЕБС Петером Тејлером обавезали да ће водити кампању у фер и демократској атмосфери.

„Учинићемо све да предизборна кампања и избори прођу у достојанственој и коректној атмосфери. То приличи модерним и цивилизованим друштвима“, рекао је Говедарица.