Гасе се библиотеке, стижу библиобуси

Мале подручне библиотеке на Старчевици и у Обилићеву се затварају. Умјесто њих, тамо ће своја врата великим и малим читаоцима, отварати вјеровали или не-аутобуси, такозвани библиобуси.

Новина код нас, у свијету увелико пракса. Број читалаца се упркос скептицима повећао захваљујући покретним библиотекама, па се надамо да ће тако бити и у Српској, оптимистични су у нашој највећој библиотеци.

“Носивост ове библиотеке је 5000 књига, она има властити интернет на просторима за приступ, вртуљак за књиге, боксове, властити агрегат, властити тоалет и врло је овако атрактивна реклама, облијепљена неким тапетама које позивају на читање”, казала је Љиљана Петровић-Зечић, директор Народне и универзитетске библиотеке РС.

Информацију која је процурјела у јавност о гашењу дјечије библиотеке у насељу Борик, из Народне и Универзитетске библиотеке оштро демантују. Селидба из једног простора у други погрешно је, кажу, протумачена.

Дјечија библиотека са издаваоницом и читаоницом се не затвара, твдре у управи. Она се само сели, односно враћа у срце града.

Ипак признају да их је на повратак кући мука натјерала. Трошкови одржавања простора су превисоки, јер само за гријање издвајају хиљаду и по марака мјесечно. Ко воли да чита – читаће било гдје, па ипак селидба дјечијег одјељења растужила је Бањалучане.

У плану је да дјечије буде спојено са информативно-позајмним одјељењем што ће учинити књиге малишанима још доступнијим.Ријетке и вриједне књиге које се тренутно тамо налазе биће пресељење у нови простор у склоништу у улици Симе Шолаје који је идеалан за чување књижевне грађе. Осим тога дјеца ће добити већи и свјетлији простор за читање и игру, у срцу града што никако не може бити лоше, кажу у Народној и Универзитетској бибилиотеци,а коме је далеко Народна библиотека, нека од септембра сачека библиобус.
Атв