ГЛАМОЧАК: КУКАВИЧКИ ЈЕ ОД ПРЕДСЈЕДНИКА ДА СЕ КРИЈЕ ИЗА ОПОЗИЦИЈЕ!

Са посљедњом сједницом Народне скупштине РС, референдум је, нажалост, потпуно обесмишљен и све будуће најаве о његовом одржавању више неће бити са озбиљношћу прихваћене!

Рекао је ово у разговору за портал СрпскаKафе Недељко Гламочак, потпредсједник СДС-а и посланик у Народној скупштини РС, коментаришући посљедњу сједницу републичког Парламента, коју је поред суспензије референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, обиљежио и наступ предсједника Српске Милорада Додика и његове свађе са опозиционим посланицима.

Nedeljko Glamocak2

– Имали смо прилике да видимо сраман наступ предсједника Српске, који је у потпуности обесмислио институцију Скупштине. Да не говорим о пријетњама које је упутио посланику СДС-а Миладину Станићу, како би његова супруга, директорица у средњој школи, могла бити смијењена ако он то пожели. Или вријеђање које је упућивао према једној од мојих колегиница. Што се тиче примитивних напада на нас, посланике опозиције, то је већ очекивано и нешто на шта смо навикли – истиче за СрпскаKафе Гламочак.

Имали смо прилике да видимо сраман наступ предсједника Српске, који је у потпуности обесмислио институцију Скупштине.

Како гледате на дешавања са посљедње сједнице НСРС?
– Додик се неуспјешно покушавао сакрити и иза опозиције и позиције, јер су посланички клубови владајуће коалиције, а не он, предложили одлуку о укидању референдума и на тај начин оправдати пред грађанима Српске. То је кукавички! Он је предлагао референдум и на његову иницијативу је он изгласан прије двије године, зато треба да сноси одговорност и за његово повлачење. Зато смо тражили да предсједник дође у Скупштину и изнесе свој став, неочекујући да ће својим наступом и вријеђањем народних посланика до те мјере деградирати Народну Скупштину, која је најзначајнија институција Републике Српске.

Поред свађе предсједника и опозиционих посланика, суштина је да је референдум суспендован, како кажу из владајуће коалиције, само за сада.
– Такву одлуку, о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, имали смо и 2011. године. Изгласана је на предлог предсједника, јединствено и од опозиције и позиције у Скупштини, а затим једнострано укинута само од позиције, по наредби предсједника. Додик ни тада није уважио Народну скупштину РС те није дошао да образложи зашто то ради, иако му је то пословничка и уставна обавеза. Најављен је структурални дијалог о правосуђу у БиХ, који до сада није дао никакве резултате. Све што је урађено у оквиру тог дијалога јесте измјена Закона о судовима у Републици Српској, чиме је извршено још једно преношење надлежности. Не марећи ни тада за став опозиције, референдум на исту тему изгласан је и у љето 2015. године, да би након двије ипо године скривања одлуке у Службеном гласнику, данас, и он скинут са дневног реда. На тај начин институт референдума у Републици Српској је потпуно обеснажен као могућност непосредног одлучивања грађана о најважнијим питањима.

Из владајућих кругова најављује се петиција, са питањем идентичним какво је требало бити референдумско.
– Најава петиције је само наставак неискрене политике коју спроводи власт у Српској, јер она не може бити замјена за референдум. То је покушај да се оправдају због суспензије референдума, али и начин да и даље заваравају грађане својим лажним патриотизмом. Истина је да ће, ако до ње дође, само грађани бити злоупотребљени, и то пред наредне опште изборе. Нарушиће се њихова приватност, узеће лични подаци, бројеви телефона, како би се правила база сигурни гласова и спискови који ће бити кориштени за изборне потребе.

Glamočak za SrpskaCafe: Kukavički je od predsjednika da se krije iza opozicije!

Критиковали сте колеге посланике из владајуће коалиције због тога што се нису јављали у Скупштини, иако су били покретачи иницијативе да се референдум суспендује.
– Посљедњa сједница је дефинитивно показала да у владајућим редовима постоји само један човјек и да му се нико не смије успротивити из тих кругова. Када је он ту, остали могу само да ћуте. Вјерујем да је у Скупштини било много посланика и из владајућих редова којих је било срамота слушати предсједника Српске како вријеђа посланике, али свако из својих разлога је одлучио да погне главу, ћути и на крају по наредби гласа. Мада, питање суспензије рефрендума показало је и то да у владајућим редовима ипак није све тако идилично.

На шта мислите конкретно?
– У ДНС-у смо имали опречне изјаве двојице најистакнутијих људи. Лидер ДНС-а Марко Павић је у пар наврата изјавио да је за спровођење референдума те да би, уколико га опозиција подржи, гласао против његове суспензије, док је потпредсједник Скупштине Недељко Чубриловић исти дан рекао како ће ова станка сигурно гласати као и остале странке из коалиције, односно да ће подржати суспензију.

Како гледате на недавне “варнице” између лидера ДНС-а и предсједника Уједињене Српске Ненада Стевандића?
– Имали смо те неке „варнице“ између Павића и Стевандића, гдје је први човјек ДНС-а изјавио како Стевандић и његова Уједињена Српска кваре односе у коалицији. Али, истовремено, треба имати у виду да Клуб посланика СДС-К у НСРС постоји и опстаје захваљујући управо ДНС-у, јер су у његовом саставу ДНС-овци Дарко Бањац и Душко Ивић. Управо захваљујући њима постоји тај фамозни клуб, који настао на политичкој корупцији и који вуче дупле привилегије, два кабинета (шефу клуба и потпредсједнику Скупштине), два службена возила, два савјетника, секретарице и двије репрезентације. Уз све набројано, ту су и друге погодности, само како би они били задовољени. То се ради само како би одржавали скупштинску већину.

Вјерујем да је у Скупштини било много посланика и из владајућих редова којих је било срамота слушати предсједника Српске како вријеђа посланике, али свако из својих разлога је одлучио да погне главу, ћути и на крају по наредби гласа.

Како гледате на најаве до би се могло кренути у измјену Устава Српске?
– То је, такође, само још једна подвала власти и покушај освајања дневнополитичких појена. Прича о измјени Устава Српске темпирана је непосредно прије јучерашње суспензије референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Јасно је да је то покушај да се одржи слична, свакодневна тема и на тај начин настави обмањивање јавности. Иако Устав у многим дијеловима заиста треба мијењати, Додику би вјероватно најинтересантније била промјена одредбе која се односи на ограничење на два предсједничка мандата те би вјероватно волио себи омогућити још који. Међутим, промјена Устава Републике Српске тешко би прошла Вијеће народа а такве одлуке захтијевају и двотрећинску подршку у Скупштину, што је у оваквом политичком амбијенту и подјелама на издајнике и квазипатриоте, па још у изборној години, скоро немогуће. Али кажем, предсједнику Српске је само битно да се што прије заборави ова неуспјела референдумска авантура и отвори нова тешка тема, да се “ушићари” шта било и како би се пажња грађана скретала са животних проблема.

Како ће опозиција дјеловати у наредном периоду?
– Опозиција ће наставити огољавати актуелну власт у Српској и указивати на њихове лажи и обмане. Умногоме смо то успјели и на претходне три сједнице, а посебно на посљедњој, на којој је владајућа коалиција суспендовала референдум. Свјестан сам да поједини грађани имају другачији поглед на претходна дешавања у Скупштини те да нису у потпуности разумјели зашто смо се одлучили на блокаду Парламента. Али, то је био једини начин да се од самовоље одбрани та институција. Владајућа коалиција је непрестано кршила Устав, закон и пословник и то правдала бројем руку који имају у Скупштини. На тај начин је урушавала Парламент. Послије урушавања ревизорске службе, да је тако потврђује и игра са одлуком о спровођењу референдума о бх. правосуђу, која је донесена у Скупштини, држана у ладици двије године а сада и суспендована. Били смо против суспензије јер је оваквим исходом настављено урушавање републичког Парламента.

У каквом се стању данас налази Српска, истиче наш саговорник, показује и, како каже, “посљедње понижавање Скупштине Републике Српске од стране једног човјека”, а који је предсједник Републике Српске.

– Обезвријеђене су и институције Ревизора, Правобранилаштва, РУГИП-а, свједоци смо пропасти Робних резерви, банака и урушавање кредибилитета многих других институција Републике Српске. То је наша реалност и само ко не жели да види може да не буде забрунут та тренутно стање. У наредном периоду опозиција ће наставити са одржавањима Скупштина народа те ће са грађанима разговарати о актуелним проблемима и потенцијалним ријешењима за спас Српске из лоше ситуације у којој се данас налази – закључио је Гламочак.