Градња етно села на „Хајдучким водама“

Нове инвестиције у Фагус групи – Ускоро покретање електране на биомасу у Кнежеву, у плану градња етно села у Хајдучким водама
Протекли период у Фагус групи обиљежио је почетак изградње електране на биомасу у Номару у Кнежеву, улагање у нове радне машине у Врбања шумама, Абису и Силватици, реновирање и ребрендирање пословног центра Бор петрол, те отварање велнес и спа центра у Хајдучким водама код Теслића. Једна од највећих компанија у БиХ, са око 400 запослених и годишњом прерадом дрвета од 100.000 м3, планира ширење и нове инвестиције.
Према информацијама које смо добили из Фагус групе, будуће инвестиције велике вриједности биће у оним дјелатностима којима су се до сада бавили – дрвопрерађивачка индустрија, производња врата и прозора, нафтна индустрија и туризам.

– У наредних пола године у плану је завршетак изградње и покретање електране на биомасу у Номару, чиме ћемо запослити одређени број грађана Кнежева. Такође, овим стварамо еколошки здраву и чисту електричну енергију из обновљивих извора које добијемо као нус производ у процесу примарне прераде дрвета – наводе из Фагуса за еКапију.

У оквиру Фагус групе са сједиштем у Котор Варошу послује осам фирми и то Врбања шуме, Абис, Арбореко, Номар, Фагус хаус, Бор петрол, Силватика и Хајдучке воде. Како су нам рекли у сједишту компаније, у блиској будућности планирају покренути производњу масивних плоча у Силватици, производњу фурнираних плоча у фирми Арбореко, те изградњу другог центра за прозоре и врата у Фагус хаусу.

Хајдучке воде добијају етно село

Осим тога, групација планира и нове садржаје у оквиру хотелског комплекса Хајдучке воде у подножју планине Борја код Теслића.

– У Хајдучким водама у будућности планирамо проширење смјештајних капацитета и изградњу етно села са бунгаловима, потом топли спој, мост који спаја смјештајни дио изнад ресторана са велнес и спа центром, те изградњу цркве, језера и плаже. Проширење иде у правцу развоја етно туризма, али и модернизације, брзе рехабилитације и релаксације у новоизграђеном планинском велнес и спа центру – поручују из Фагуса.

Велнес и спа центар у Хајдучким водама
Туристичка атракција Хајдучке воде има двије физички одвојене цјелине, етно ресторан и хотел. Прије четири године је проширен и реновиран етно ресторан, уређена башта, изграђене терасе и водопад.

– У хотелском дијелу су реновиране собе и недавно је завршена изградња велнес и спа центра. Поред хотела су изграђени травнати фудбалски терени, терен за тенис, игралиште за одбојку, кошарку и рукомет, ски стаза, игралиште за дјецу, као и стаза за шетњу, трчање и вожњу бицикла у боровој шуми.

Извозна тржишта

Фагус група сарађује са многим страним тржиштима. Највише су присутни у земљама Европске уније попут Аустрије, Италије, Словеније, Њемачке, Швајцарске, Француске, Белгије, Холандије, а прозори и врата из погона Фагус хауса долазе до САД-а, Канаде, земаља Блиског истока и Аустралије.

– Половину прихода остварујемо на страном, а другу половину на домаћем тржишту. Разлика је у томе што на инострано тржиште пласирамо производе који задовољавају више стандарде нпр. енергетске ефикасности код прозора или А1 ЕНплус страндарде код пелета, док домаће тржиште више тражи производе нижег квалитета који су самим тим и јефтинији.

На захтјеве иностраних тржишта, одговарају константим улагањем и увођењем сертификата.

– Увођењем сертификата попут ФСЦ, ТУВ, ИСО и ЕНплус стандарда, усклађујемо квалитет наших производа са свјетским захтјевима и брже и лакше послујемо са иностранством. То је уједно и један од најзначајнијих ставки наших корпоративних вриједности, а који нас сигурно издвајају од конкуренције – премиум квалитет производа и услуга чини нас најбољима.

Од окрајчених дасака у четинарима и лишћарима, до прозора, врата и пелета као финалних производа, у овиру Фагус групе годишње се преради више од 100.000 кубних метара различитих дрвних култура. Данас сарађују са више од 500 партнера.

– Наша визија је дефинитивно да у очима клијената, запослених и партнера будемо јака регионална компанија препознатљива по својим квалитетима и вриједностима.