Gume bez vazduha stižu za dvije godine

Prvi bicikl sa „vječnim“ gumama najavio je „Bridžstoun“ do kraja 2019. godine. U međuvremenu se radi na tome da nove gume budu primjenljive već na postojećim prevoznim sredstvima, kao što su traktor, građevinska mašina, pa čak i automobil. Najveći broj eksperimenata sa tim gumama radi se u Japanu i SAD.

„Problem je samo u buci; imamo za sada riješeno sve kada su manja i sporija vozila u pitanju. Treba nam još tehnološkog napretka, ali su kod terenskih automobila ovakve stvari  odmah primjenljive“, objašnjava Arond Fos iz „Bridžstouna“.

Sila pritiska vozila na površinu prenosi se na savitljive poliuretanske krakove, pa se guma može prilagoditi neravninama i izbočinama na putu, zbog čega je naročito pogodna za terensku vožnju.

„Ove gume su vječne. Ne možete ih probušiti. Jednom kad ih namontirate, nema skidanja dok se šara ne izlize, a i onda mogu da se lakše recikliraju nego sadašnje. Pogodne su za električna vozila“, kaže Teri Kids iz „Mišlena“.

Cijene novih guma biće, kažu stručnjaci, više od sadašnjih, ali kad se uzme u obzir da ne zahtijevaju troškove održavanja, svakako će se isplatiti.