I danas oprez: I dalje crveni meteoalarm i temperatura do 42 stepena!

U većem dijelu BiH i danas je na snazi crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature vazduha.Prema najavama meteorologa, očekuje se temperature vazduha i d0 42 stepena Celzijusa.

Nešto niže temperature vazduha i to do 37 stepeni Celzijusa očekuje se na području Livna, Sarajeva i Foče gdje je na snazi narandžasti meteoalarm.

meteoalarm

Vrlo visoke temperature negativno će djelovati na manje osjetljive osobe, pa će se javljati reakcije u smislu osjećaja umora i malaksalosti. Kod meteoropata reakcije će biti još izraženije. Svi a posebno hronični i kardiovaskularni bolesnici, te starije osobe i djeca trebaju maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom i umanjiti aktivnosti. Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od UV zračenja sunca.

meteo sutra

Zahlađenja nema ni sutra, jer je i dalje veći dio BiH označen crvenom bojom. Narandžasti meteoalarm za sutra je na snazi u reonu Livna, Sarajeva i Tuzle.

Pred nama je još jedna tropska noć. Sutra jutro vedro i veoma toplo, osim sjeverozapada gdje će biti umjerene oblačnosti, a tokom dana sunčano i veoma vruće.

Jutarnja temperatura vazduha od 19°C do 24°C, na jugu do 27°C.  Najviša dnevna temperatura vazduha od 36°C do  40°C, ponegdje na jugu Hercegovine i na sjeveru i stepen dva toplije 42°C/43°C, u planinama od 32°C.