И васпитачи из БиХ могли би пут Њемачке

На тржишту рада у Њемачкој у наредних шест година недостајаће 300.000 васпитача, а с обзиром на то да је ово занимање изузетно тражено у тој европској земљи, дефинитивно се може очекивати да и васпитачи из БиХ крену путем медицинара и возача.

Потврдила је ово Горјана Митрић, власница Агенције за посредовање при запошљавању „ВБМ Агентур“ из Минхена, која истиче да би по њеном мишљењу запошљавањем странаца тај број могао бити и већи, јер би тако било и више ђеце у Њемачкој.

„Није проблем само недостатак радне снаге, већ и недостатак обданишта и ради се активно на одобравању дозвола за градњу и отварање нових вртића. Они желе уводити и двије смјене у вртиће, а тако би се повећао и број радних мјеста“, каже Митрићева.

Она је потврдила да у овој агенцији имају тренутно око 150 заинтересованих за посао васпитача, што педагога, учитеља и социјалних радника.

„Заинтересовани су они који немају посла, али иду и они који имају посао, па одлазе због бољих услова. Изузетно су тражени послови за васпитаче у вртићима и учитеље у продуженим боравцима, с тим да постоје потешкоће у продуженим боравцима јер је тешко изгањати пуну норму“, каже Митрићева.

Она истиче да су услови за одлазак знање њемачког језика на нивоу Б2 за државне вртиће, док у појединим приватним вртићима још може проћи ниво Б1.

„Поред тога, они морају имати положен стручни испит у БиХ и нострификовати диплому како би могли досегнути већу плату, док без стручног испита и нострификоване дипломе могу радити као помоћни радници за ниже плате. Плате зависе од мјеста у којем радите у Њемачкој“, појаснила је Митрићева.

Она је навела да се звање васпитача у Њемачкој стиче са средњом школом, те да људи с нашим дипломама тамо када нострификују диплому добијају у суштини диплому средње школе, а не факултета.

Она је додала да они као агенција углавном траже људе који су завршили државне факултете.

Сањин Бузаџија, предсједник Удружења приватних предшколских установа РС и директор вртића „Андреј“ у Бањалуци, каже да, уколико је тачно да Њемачка има толико отворених радних мјеста за васпитаче, страхује да би у Бањалуци, РС, односно БиХ могли остати без васпитача.

„Могли бисмо тако остати без наставног кадра, без обзира на то радили они у јавном или приватном сектору. Због те информације изражавам бојазан да би могло доћи до одлива наставног кадра, васпитача предшколског васпитања и образовања с територије БиХ. Ми немамо законско право да некоме бранимо да иде ван граница БиХ и да тражи боље услове“, рекао је Бузаџија.

Он истиче да тренутно немају проблема с кадром те да могу констатовати да већина студената која заврши предшколско васпитање и образвоње тражи себи начин да стажира или волонтира у некој од установа и да након тога остају у тој истој установи или прелазе у неку другу.

Додао је да би се радници могли задржати у БиХ повећањем плата, али да за то мора бити основе и подлоге, односно да се створи амбијент и условност за повећање плата.

Једна Бањалучанка која је завршила филозофски факултет, предшколски смјер, у Бањалуци, рекла је да је чула да ће и васпитачи моћи у Њемачку.

„Ако у догледно вријеме не пронађем посао, одлазак у Њемачку као васпитач или помоћни радник у вртићу биће једна од мојих опција“, рекла је она.