Исплаћен минималац за 22.000 радника

Синдикалци и послодавци у Српској позитивним оцјењују то што је Влада РС исплатила минималну априлску плату од 520 KМ за 22.000 радника, којима је због епидемије корона вируса био забрањен рад.

Поручују да је на овај начин, прије свега, спријечено отпуштање радника, јер многа предузећа и даље раде у значајно смањеном капацитету.

Из Савеза синдиката РС позивају послодавце, који још нису поднијели захтјев за помоћ Пореској управи РС, да то учине што прије, како би плату добили и остали радници у Српској, који због забране нису радили у априлу.

Ранка Мишић, предсједница овог савеза, каже да се процјењује да је ријеч о још око 30.000 радника.

– Имамо информацију да је новац обезбијеђен, и то из Фонда солидарности, и то је добро. До сада је априлску плату добило више од 22.000 радника, а позивамо послодавце да поднесу захтјеве што прије, како би и остали радници који имају право на то до краја седмице добили плату – истиче Мишићева за Српскаинфо.

Подсјећа да је Савез синдиката РС још у марту с Владом РС интензивно радио на томе шта урадити да не дође до отпуштања у вријеме епидемије корона вируса у РС, и то за привредне субјекте који су одлуком Владе РС престали да раде.

– Циљ нам је био да се сачувају радна мјеста. Договорено је да се свим радницима исплате доприноси за март, а да се за све остале мјесеце исплати најнижа плата за раднике који не раде зато што им је рад забрањен због Цовид-19 – објашњава Мишићева.

Додаје да је најнижа плата, наравно, недовољна за преживљавање једног човјека, али да је циљ да се сачувају радна мјеста и да се добије новчана накнада, ма колико она била симболична.

– Такође, били смо изричити да се тај износ уплати директно на рачун радника, јер наша искуства с појединим послодавцима нису баш најбоља. Наиме, када је одлучено да у РС плата буде повећана за 30 KМ, један број несавјесних послодаваца је то узео за себе. И сада се ствара проблематична ситуација, гдје неки послодавци затежу да је подношење захтјева компликовано, па дио њих или није предао захтјеве или их је предао тек посљедњих дана – истиче Мишићева.

У Унији удружења послодаваца РС објашњавају да се захтјев подноси уз обрачун плате, што зависи од датума исплате.

– Није ријеч о неком посебном захтјеву, него о редовном обрачуну плате уз који се тражи помоћ. Због тога неки послодавци још нису поднијели захтјев – каже предсједник ове уније Саша Тривић.

Према његовим ријечима, плата иде на рачун оних радника којима је био забрањен рад и који апсолутно нису радили.

– За оне који су имали смањен обим посла, уплата иде послодавцу, јер је он већ исплатио плату, а износ помоћи зависи од тога у којем је обиму послодавцима био смањен посао – истиче Тривић за Српскаинфо.

Додаје да је тренутно у фази исплата за оне раднике којима је био забрањен рад и оне који уопште нису радили.

– Ријеч је о око 22.000 радника, а очекујемо да ће у наредних шест-седам дана бити исплаћено и за остале. Послије доношења уредбе ко и под којим условима има право на помоћ због смањеног рада, услиједиће исплата за још око 35.000 радника – поручује Тривић.

Према подацима Министарства привреде и предузетништва РС, до јуче су Пореској управи РС достављене 10.864 обрађене пријаве привредних субјеката којима је забрањен рад или су потпуно престали с радом у априлу и који по том основу остварују право на најнижу плату и припадајуће доприносе за овај мјесец.

Из овог министарства још једном су позвали сва правна лица и предузетнике, који су се претходно пријавили на списак за додјелу средстава за април, да се пријаве и Пореској управи РС прије 10. јуна, јер након тога губе право на исплату најниже плате и уплату припадајућих доприноса за април ове године.