Изградња хидроелектрана на подручју Котор Вароша

Изградња мини-хидроелектрана на подручју општине Котор Варош један је од значајних привредних потенцијала који може да допринесе развоју и запошљавању, а ускоро би требало да почне градња мини-хидроелектране “Дубока” на водотоку Дубоког потока.
Фирма “ДСМ Електрус” из Котор Вароша поднијела је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС захтјев за издавање еколошке дозволе за градњу мини-хидроелектране “Дубока”. Директор и власник “ДСМ Електруса” Сандра Пачавра рекла је да је градња те мини-хидроелектране у почетној фази и да за сада не могу износити детаље о том пројекту. Познато је једино да би инсталисана снага “Дубоке” требало да износи 249 киловата.
Фирма “ДСМ Електрус” планира да на подручју Котор Вароша гради и мини-хидроелектрану “Вигошта” на истоименој ријеци.
– Инсталисана снага ове хидроелектране је 249 киловата и њена градња је значајна за локалну заједницу јер ће допринијети развоју руралног подручја општине. Значај изградње огледа се и у искоришћавању водних потенцијала и развоју инфраструктуре сеоских подручја, односно градњи путева и далековода. Још не знамо коју фирму ћемо ангажовати за реализацију овог пројекта и све је још у фази разматрања. Том пројекту ћемо се активније посветити након добијања грађевинске дозволе – казала је Пачавра.
У рад је 2013. године пуштена мини-хидроелектрана “Грабовачка ријека” на Грабовачком потоку инсталисане снаге 785 киловата. Инвеститор је била которварошка фирма “Е-промет”, а њен директор Перо Радумило каже да су у градњу уложили 1,8 милиона КМ.
– Електрана добро ради, пројекат се показао успјешним и редовно уплаћујемо концесиону накнаду – истакао је Радумило.
На подручју Котор Вароша ради и мини-хидроелектрана “Дивич” инсталисане снаге 2.283 киловата коју је на извору Врбање подигла фирма “Елинг-инжињеринг” из Теслића.
Начелник Одјељења за привреду у општини Котор Варош Предраг Тешић истиче да ће пружити максималну подршку инвеститорима који буду жељели да улажу у мини-хидроелектране.
– Инвеститори могу рачунати и да ћемо им бити спона са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС и министром Петром Ђокићем. Ову грану привреде видимо као значајну развојну шансу, јер је предвиђено да на ријеци Врбањи буде подигнуто 17 мини-хидроелектрана – рекао је Тешић.

Извор: Глас Српске