Изложба у Музеју РС поводом пола вијека од земљотреса

Изложба “50 година од земљотреса у Бањалуци (1969-2019)” аутора Миленка Ђорђевића биће вечерас отворена у Музеју Републике Српске.

Бањалука ове седмице меморијалним програмом обиљежава пола вијека од катастрофалног земљотреса, централни догађај изложба “Земљотрес у Бањалуци – 1969, солидарност, обнова и изградња” планиран је за суботу, 26. октбора.

У оквиру изложбе, на спољашњим зидовима Музеја савремене умјетности биће постављена инсталација дрвених стубова – дјело умјетника Драгослава Малинића, у знак сјећања на 15 жртава земљотреса, саопштено је из Градске управе.

Ту изложбу у Банском двору организују Музеј савремене умјетности Републике Српске, Архив Српске и Удружење архивских радника.

За суботу, 26. октобар, најављен је округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, у оквиру којег ће и Републички хидрометеоролошки завод имати презентацију о земљотресима на подручју Бањалуке.

Обиљежавање 50 година од катастрофалног земљотреса почело је синоћ мултимедијалном поставком о животу у разореном граду током јесени 1969. и зиме 1970. године.

У земљотресу који је 27. октобра 1969. године потпуно разорио Бањалуку живот је изгубило 15 људи, а 1 117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна.

На Тргу Крајине и данас се налази сат који је престао да куца 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, и подсјећа на разорни потрес који је задесио Бањалуку прије пет деценија.

Отварању изложбе присуствоваће помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, саопштено је из Министарства.