Измијењеним законом омогућава се поништавање ратног стажа

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић изјавио је да ће измјенама Закона о пензијско-инвалидском осигурању /ПИО/ биће омогућено свим борцима некадашњих Оружаних снага Републике Српске да пониште ратни стаж који им је уписан у радне књижице.
„Било је много захтјева за поништавање уписаног ратног стажа. Највећи дио њих је долазио од наших из Републике Српске који су запослени у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ, јер су били у неравноправном положају у односу на своје колеге из Федерације БиХ /ФБиХ/“, рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је појаснио да се у ФБиХ њихов ратни стаж не уписује, него се обрачунава приликом одласка у пензију, док је другачији систем у Српској.

„Ту је дошло до разлике у истом органу у остваривању права, тако да су запослени у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ морали раније у пензију од својих колега. Овим измјенама ће бити омогућено да се на лични захтјев тај стаж, односно рјешење којим је утврђен може поништити и они ће моћи имати дужи радни вијек за тај период који им је претходно уписан“, навео је Милуновић.

Он је додао да ће се измјене Закона о ПИО, које је утврдила Влада Српске, наћи пред посланицима Народне скупштине по хитном поступку.