Изуми античке Грчке без којих данас не можемо

Издвајамо пет изума античке Грчке без којих не бисмо могли да замислимо свијет данас.

Колевка западне филозофске мисли, стара Грчка донела је многе изуме без којих не бисмо могли да замислимо модеран живот.

Античка Грчка била је домовина многих историјских личности, великих мислилаца и проналазача који су ковали цивилизацијски ток Европе и обликовали начин на који посматрамо свијет.

Занимљиве чињенице о Грчкој

Спорт

Почетком 8. веијка пре нове ере у Олимпији су одржане прве Олимпијске игре у историји, а понављале су се на сваке четири године. Првобитно је Олимпијада била једнодневан спортски догађај, али је временом прерасла у петодневни фестивал. Трке кочијама, трчање, рвање и друге дисциплине изводиле су се у част бога Зевса, којем је ритуално жртвовано 100 оваца.

Физика

Први Еурека моменат догодио се у 3. веијку прије нове ере, када је математичар, филозоф и проналазач Архимед ушао у купку. Архимед је схватио да постоји сила која из каде избацује количину воде једнаку запремини његовог теијла. Тако је рођен први принцип физике.

 

Драма

Први театри настали су из раногрчких религијских обреда, а развијали су се највише у Атини у периоду од 530. до 220. године пне. Постојала су три основна жанра: трагедија, комедија и сатирска игра. Око 17 хиљада људи примао је просечан грчки театар. Грци су чак имали „специјалне ефекте“ као кранове којима су дизали глумце у ваздух и позиционирали их према потреби и композицији.

Суд

Стари Грци, као и Римљани посље њих, користили су судницу за велики број послова. Прва порота састојала се од 1.502 мушкарца, а појавила се у Атини око 590. прије нове ере.

 

Аларм за буђење

Филозоф Платон је први човек којем је пало на памет да направи „машину за буђење“. Наиме, Платону је био потребан „аларм“ да би стизао на јутарња предавања. Осмислио је справу на принципу кретања воде кроз посуде чиме се изазива пискав звук.