Изведена васпитно-едукативна представа “Полицајка Цицица”

На игралишту Радничког универзитета данас је за око стотину малишана из Дјечијег вртића “Лариса Шугић” успјешно реализована васпитно-едукативна позоришна представа “Полицајка Цицица” аутора Драгана Блажића.

Представу је организовала Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у сарадњи са кабинетом Предсједника Републике Српске.

Аутор представе Драган Блажић је рекао да се у представи дјеци саобраћај и правила у саобраћају представљају кроз интерактивну комуникацију са глумицом, кроз пјесму, забаву и игру.

“На овај начин дјеца памте основна правила у саобраћају, полако их уводимо у ново саобраћајно окружење и спремамо за полазак у школу, гдје ће наставити едукацију. Сценографија садржи саобраћајни полигон са свим ситуацијама са којим дјеца могу да се сусретну у саобраћају“, истакао је Блажић.

Он је напоменуо и да је глумица обучена у полицијску униформу, што малишанима развија пријатељски приступ према полицијским службеницима од малих ногу.

“Представа је тако конципирана да дјеца активно учествују и заједно са глумицом рјешавају разне саобраћајне ситуације, а на крају представе се такмиче у квизу знања у коме су сви побједници и због тога добијају адекватне поклоне, као што су бојанке у знаку представе, сликовнице и слично“, закључио је Блажић.

Едукација у основним школама реализује се кроз предавања о безбједном понашању дјеце као пјешака и бициклиста у саобраћају, а у средњим кроз предавања о штетном утицају алкохола на возаче, другим факторима ризика који доприносе саобраћајним незгодама, те кроз предавања особа које су учествовале у незгодама и који као посљедицу имају трајни инвалидитет.