Јачање которварошких мјесних заједница

Јуче је у скупштинској сали Општине Котор Варош одржан састанак на тему одређивања визије за мјесне заједнице у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“, у који је Општина Котор Варош укључена као партнер у пројекту.

Ми смо са свим капацитетима укључени у овај пројекат и Општина је иницијатор пројекта. Захвални смо УНДП-ију што је одабрао нашу општину за имплементацију овог пројекта, што уједно значи и наставак добре међусобне сарадње. Општина је прихватила и финансијско учешће у овом пројекту који ће много значити за нашу локалну заједницу и мјесне заједнице које су носилац развоја наше општине“, истакао је Далибор Вучановић, начелик Општине Котор Варош.

Радни састанак на тему „Одређивање визије мјесних заједница у БиХ“ одржан  је са циљем да представници шест мјесних заједница општине Котор Варош, организација цивилног друштва, локалних медија као и представници привредног сектора,  изнесу неке своје ставове и кључна мишљења како они виде будућу мјесну заједницу и какво је тренутно стање у мјесним заједницама.

На основу тих прикупљених информација ми ћемо радити једну квалитетну анализу која ће објединити квантитативне и квалитативне показатеље, и ићи даље ка већим истанцама власти како би се покушао промијенити тренутни регулаторни оквир мјесних заједница у БиХ. Општина Котор Варош је једна од првих 13 општина које су ушле у овај пројекат, а тренутно радимо са 23 општине широм БиХ, и општина Котор Варош је једна од тих првих 13 шампиона како их ми зовемо у тој партнерској сарадњи. Општина је дијелом пројекта и подржава све оне активности које су предвиђене пројектом“, рекла је Мерсиха Ћурчић, стручна сарадница за локалну самоуправу испред пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.

У општини Котор Варош овим пројектом обухваћене су мјесне заједнице: Котор Варош, Забрђе, Врбањци, Ободник, Масловаре и Грaбовица.

Морам рећи да смо ми јако задовољни досадашњом имплементацијом пројекта и учешћем представника мјесних заједница, али и самих грађана. До сада смо у ових шест мјесних заједница одржали по два форума у свакој, први је био са темом одређивања приоритета у савкој мјесној заједници, а други је био на тему социјално искључених категорија. Такође смо имали и неколико тренинга за обуку вођа састанака и писања пројектних приједлога. Оно што је сада јако интересантно је да је завршен позив за додјелу средстава за приоритетне пројекте у мјесним заједницама, који ће кренути са реализацијом већ почетком октобра“, изјавила је Диана Шилић, пројектни службеник на пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.

Овај пројекат представља заједничку иницијативу Владе Швајцарске и Владе Шведске, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација у сарадњи са релевантним институцијама у БиХ.

DSC04717DSC04721DSC04727DSC04715