Jednima luksuz, drugim minimalac

Dok se ministri u Vladi RS voze u skupocjenim vozilima, roditelji u RS koji žele da primaju dječiji dodatak od države ne mogu da imaju automobil skuplji od 5. 000 KM. Da je vlast u RS potpuno gluva za potrebe najranjivijih kategorija, pokazuje to da je imovinski cenzus bez problema uveden za najmlađe.

‘Pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka za prvo troje djece u porodici ukoliko ukupan mjesečni prihod po članu porodice, ne prelazi iznos od 93 KM, a vrijednost pokretne imovine automobila, radne mašina i slično ne prelazi 5.000 KM“, precizno je regulisala država. Za taj iznos ne može da se kupi automobil starosti ispod 15 godina.

Ali zato je samo nebo granica za nabavku službenih automobila, zbog čega ministri mogu da kupuju skupocjena vozila koja koštaju preko 100.000 KM. To znači da dok ne trepnu za jednu limuzinu potroše najmanje 3.000 dječijih dodataka koji iznosi – mizernih 35 KM po djetetu.

Istina, Vlada RS je 2013. godine zaključkom odredila gornju granicu za nabavku službenih vozila na 60.000 KM, ali je samo nekoliko mjeseci kasnije pogazila obećanje i dozvolila nabavku vozila za potrebe ministara bez ograničenja nabavne vrijednosti.

To je prvi dočekao Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji se 2015. godine počastio sa skupocjenim vozilom od 130.000 KM.

Apetiti su se ove godine otvorili. Premijerka RS se počastila novom limuzinom, a zatim  i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević, i  ministar trgovine i turizma, Predrag Gluhaković.

U  redu čekanja su drugi ministri jer je Vlada RS stavku “izdaci za postrojenja i opremu” u budžetu za ovu godinu povećala za čak 300 odsto, a u okviru nje su povećani iznosi koje će dobiti i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Iznosi su po ministarstvima povećani za oko 100.000 KM taman koliko treba za skupocjeno vozilo.

Za dječiji dodatak para nema

Novac za nabavku opreme među kojima i limuzine, koji je planiran za ovu godinu od oko 28 miliona, bio bi dovoljan da se, na primjer djeci u RS poveća dječiji dodatak na 100 KM, što su tražili iz udruženja višečlanih porodica, ali im je rečeno da para nema.

Ministarstvo  zdravlja i socijalne zaštite RS je izračunalo, da bi ukoliko bi postojeći broj korisnika dječijeg dodaka primao po 100 KM, trebalo obezbijediti oko 30 miliona KM godišnje. Na tome se sve završilo.

Bahatost političara

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” iz Banjaluke, kaže da više nema riječi za bahatost naših političara, dok onima kojima najviše treba pomoć i podrška ispraštaju i snose teret krize.

“Kad mi nešto tražimo, nema novca, ali kada treba za njih granice očigledno ne postoje“, ogorčen je Radovanović.

Narod teško živi, oni se bahate

Sociolog, Ljubiša Rokić, kaže da niko ne traži od ministara da idu pješke pa ni da voze bicikle, ali bar mogu da pokažu solidarnost sa narodom koji teško živi.

“Naravno da svakog običnog građanina bode u oči i provocira vijest da, dok on jedva sastavlja kraj sa krajem, ministri kupuju auta od 100.000 KM, a mogli bi da za upola manje novca kupe sasvim solidan automobil“, ističe Rokić.