Јесте ли знали да је данас Свјетски дан спавања

У свијету се данас обиљежава Дан спавања. Овај необичан празник обиљежава се од 2008. године с циљем подизања свијести о поремећајима спавања.

Трећину живота проведемо спавајући. Окрепљујући је сан један од стубова здравља, уз уравнотежену прехрану и одговарајућу физичку активност. Проблеми са спавањем представљају глобалну епидемију, која пријети нарушавањем здравља и квалитет живота и до 45 посто свјетске популације.

Успркос томе што се већина поремећаја спавања може спријечити или лијечити, мање од једне трећине обољелих потражи стручну помоћ. Боље разумијевање процеса спавања и више истраживања у овом подручју медицине помоћи ће смањењу утјецаја поремећаја спавања на друштво.

Активности везане за Дан спавања организира Комитет за спавање Свјетског друштва које се бави овим питањима с циљем да се скрене пажња на проблем недостатка сна и посљедице (не)спавања у различитим друштвеним аспектима.

На листи свјетских дана које су прогласили Уједињени народи, али и друге међународне организације, има још необичних “свјетских дана” упркос озбиљним аспектима тема на које се односе.

Међу њима су Међународни дан среће, Свјетски дан врабаца, Међународни дан смијеха, Свјетски дан млијека, Свјетски дан чоколаде, Међународни дан пријатељства, Дан љубазности, Свјетски дан пива, Свјетски дан прања руку, Дан шефова…

Највише међународних дана, према списку УН-а, обиљежава се у јуну, а међу датумима је рекордер 21. март, када се обиљежава шест свјетских дана.