Како „буљење у екран“ утиче на структуру мозга код дјеце?

Савремени родитељи све чешће постављају екран испред своје деце. А како паметни телефони и таблети могу да репродукују видео и да служе за играње видео игара, ти мобилни уређаји се чине као савршен начин да деца буду тиха и забављена.

Новија студија је, међутим, показала да такав начин „забављања“ деце можда баш и није најпаметнија идеја.

У студији, коју је финансирало Министарство здравља САД посредством Националног института за здравље и на којој се још увек ради, откривено је да превише времена проведеног испред екрана може физички да промени структуру мозга код деце.

У првој серији скенирања мозга код 4.500 деце, узраста око 9 до 10 година, који су проводили више од седам сати дневно испред екрана, студија је открила прерано тањење кортекса мозга. Церебрални кортекс је први, спољашњи, слој структуре нервног ткива мозга, који помаже у процесуирању информација из физичког света.

Иако ово звучи као нешто што би могло да буде веома лоше, директорка Националног института за здравље Гаја Даулинг упозорава не би требало извлачити преране закључке из ових налаза.

„Не знамо да ли је ово проузроковано дужином времена проведеног уз екран. Још увек не знамо да ли је то лоше. Нећемо ни знати док не будемо пратили децу током одређеног периода, како бисмо видели да ли постоје исходи који су повезани са разликама које видимо у овом појединачном снимку“, рекла је Даулингова гостујући у емисији „60 минута“ телевзије ЦБС.

Као што је већ речено, рад на студији је још увек у току па се очекује да научници наставе да прате децу током наредне деценије и дуже, како би стекли потпуни увид у то како употреба дигиталних уређаја може да утиче на њихов мозак, емотивни развој и ментално здравље.

Имајући све ово у виду, замена телефона и таблета за књигу или играчку, с’ времена на време, можда и није тако лоша идеја.