Како наћи посао у Њемачкој?

Рекао је ово јуче Властимир Видић, власник минхенске „ВГ Агентур“ агенције за посредовање у запошљавању, који је заједно с агенцијом „ВБМ Агентур“ одржао семинар у хотелу „Јелена“ у Бањалуци, гдје су припремали кандидате како да аплицирају за посао, како да препознају лажне, а како праве огласе, те су упознали грађане какви су услови у Њемачкој, шта их очекује, висина плате, цијена смјештаја и осталог.

„За кандидате који испуњавају услове ми им овдје данас одмах нудимо понуду рада за конкретне њемачке фирме“, рекао је Видић за „Независне“.

Он каже да је потражња на њемачком тржишту рада у овом моменту огромна те да недостаје 1.300.000 радника.

„За нека занимања мора бити завршена одређена школа, али за нека и не. Увијек постоји начин да човјек дође да ради нешто за шта му не треба пуна квалификација, попут керамичара или неког другог занимања. Најтежи пут је за висококвалификовану радну снагу, посебно за докторе, они су тражени, али је потребно да се докажу најмање годину дана да би прошли тај један процес“, каже Видић и додаје да су тражени радници у ИТ сектору.

Драган из Бањалуке, који је био на семинару, а који је по струци машински инжењер и тренутно је запослен у Словенији, каже да је дошао на ову презентацију како би се информисао о даљим опцијама.

„Радим у Словенији, задовољан сам условима, али они могу бити и бољи. Отворен сам за разне опције, зато и јесам овдје. Једино немам намјеру радити на нашем простору, у БиХ“, рекао је Драган.

(Независне новине)