Кампања „Корак предузми, рачун узми“

Влада Републике Српске увођењем фискализације кренула је у сузбијање сиве економије, нелојалне конкуренције и утаје пореза.

Да би пројекат фискализације дао још боље резултате, неопходна је активнија улога грађана.

Пореска управа РС очекује да се и грађани активно укључе у сузбијање сиве економије, тако што ће узети фисклани рачун. Неузимајући рачуне, грађани несвјесно  дају свој допринос у утаји пореза и повећању обима сиве економије. Сам Закон о фискалним касама каже да сваки купац приликом куповине мора узети рачун, а уколико га не добије није дужан да плати.

Ако желимо да повећамо свијест грађана, те подстакнемо појединце да поштују прописе, првенствено морамо да укажемо да поштовање прописа свим грађанима доноси више користи, него што би им донијело да исте не поштују.

Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање.

Пореска управа је кренула са кампањом „Корак предузми, рачун узми“. Неопходно је подићи свијест и указати грађанима да рачун не представља само парче папира које му заузима мјесто у новчанику или руци, него да се управо узимањем рачуна повећава економска снага наше земље, те представља мали, али веома значајан корак ка бољем и квалитетнијем животу свих грађана.

Да би се постигли жељени резултати, понекад нису потребне велике промјене у прописима, него само мале, ситне и наизглед небитне промјене у понашању нас, грађана. И зато: „Корак предузми, рачун узми“.