Католици широм свијета данас славе Божић

Католици широм свијета данас прослављају најрадоснији празник Божић који обиљежава рођење Исуса Христа, сина Божијег.

Према Библији, Исуса је родила је Дјевица Марија која је зачела безгрешно, а у породу јој је помогао њен заручник Јосип. Исус се родио у штали у граду Бетлехему, окружен домаћим животињама, због чега вјерници на Божић испод бора имају јаслице и фигуре оваца.

Бројни су обичаји који се разликују од земље до земље за овај празник, али срж сваког је да је то вријеме предвиђено за породицу и молитву. Раном зором вјерници одлазе на мису, а потом слиједи заједнички ручак за који се припреми богата трпеза која је незамислива без печења и бројних гурманских јела.

Данас Божић славе и многи некршћани као традицијски породични празник када се дају и примају пригодни дарови.

Уз славље Божића развили су се бројни обичаји попут кићења божићног дрвца на Бадњак, одласка на мису поноћку, пјевање божићних пјесама и даривање.

У бројним се земљама божићни празници славе на друкчије начине:
* У Јапану се слави Божић по узору на западне земље, иако нису хришћанска земља. Важнији празник од Божића јесте Нова година, а разлог за божићно славље јест службени национални празник због рођендана цара Акихита 23. децембра.
* На Тајвану Божић је неслужбено био слављен будући да је случајно тога дана, 25. децембра 1947. потписан устав Републике Кине који се сваке године славио као национални празник. Од 2001. укинут је тај празник, али се Божић ипак понегдје неслужбено слави.
* У Мексику људи иду од врата до врата честитајући, а каткад их позову у кућу гдје учествују у разбијању једне врсте шареног спремника на ужету испуњеног слаткишима – пињата.
* У Венецуели се на Света три краља дјеца буде и виде да недостаје слама коју су оставили поред кревета ноћ прије, а на њеном су мјесту поклони. Дјеца вјерују да су те дарове оставили мудраци и њихове деве. Ако имају црну мрљу на образу, то значи да их је етиопски краљ Балтазар, један од мудраца, пољубио док су спавали.
* У Аустралији и земљама истог поднебља Божић се слави усред љета.
* У Финској се Дјед Мраз назива Јоулупукки што преведено с финског значи „божићна коза“. Име му вјеројатно долази од старе традиције кад су се људи одијевали у козју кожу (нууттипуккис) те кружили кућама једући остатке од божићних јела.
Свим читаоцима који славе овај велики празник, редакција портала „Центра за културу, спорт и информисање“ жели честит Божић, уз жељу да га проведете у здрављу и весељу уз своје најмилије.