Ко је замијенио медицинске техничаре који су отишли у Њемачку?

У јавном здравству Републике Српске на крају прошле године било је запослено укупно 9.484 медицинских радника и сарадника. Број запослених у односу на годину прије готово да се није мијењао.

Оно што је занимљиво јесте да је број медицинских техничара мањи за само 26, што је готово занемариво ако постоји тренд значајног одлива овог кадра у Њемачку. Тако је у 2016. години у јавним здравственим установама, по подацима Завода за статистику РС, било запослено 2.914 медицинских техничара, а на крају прошле године 2.888.

Међутим, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС, Мирко Самарџија објашњава да је у иностранство отишло много више медицинских техничара него што се то може закључити из статистике.

– Радна мјеста оних који су отишли попуњена су углавном са онима који су се преквалификовали. Тако смо искусне техничаре изгубили, а добили оне који немају искуство. Тренутно у болници у Градишци око 80 запослених учи њемачки језик са циљем да оду у Њемачку и да тамо раде. Питање је какву то поруку шаљемо пацијентима – упозорава Самарџија.

Каже да ће Синдикат у новембру тражити званичне преговоре са представницима Министарства здравља и Владе око повећања плата медицинских техничара.

– Ми поздрављамо нове болнице и то нам заиста треба. Али, плашим се да врло брзо неће имати ко да ради са том најсавременијом опремом и дијагностиком – истиче Самарџија.

Каже да се основне плате медицинских техничара, без минулог рада и ноћних сати, крећу од 670 до 900 конвертибилних марака.

У званичној статистици се примјећује једна занимљивост, а то је да је у јавном здравству запослено тек око 300 админситративних радника мање у односу на медицинске техничаре.