Коме одговара пресуда Орићу?!

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу је очекивана, што не може ни на који начин умањити њену језивост.
Међутим, није Орић оптужио сам себе, судио сам себи, ослободио сам себе…, већ му је судио Суд БиХ по оптужници Тужилаштва БиХ. Која је, како ствари стоје, била неаргументована, неприпремљена, површна, без довољно доказа…

Није прва таква која је отишла пред Суд БиХ, нажалост није ни последња.

Оваква пресуда је очекивана и због других ствари – даље политизације жртава рата и њихове злоупотребе у политичке сврхе; Оваква пресуда, сем Орићу лично, итекако интересно одговара политичком врху и Бошњака и Срба, никако и Бошњацима и Србима, као народима.

Никог од наречених заиста не интересују жртве и њихове породице, право и правда, али их максимално интересује политичка корист што се извлачи из оваквих епилога. Није први пут, а није ни последњи.

Оваква пресуда учвршћује “Линију Ватре”, Омогућава наставак рата политичким средствима, међу којима је Правосуђе БиХ постало најјаче оруђе.

Политичке елите Срба и Бошњака, свака за себе, ликују: Апсурдно је, али ликују на истом акценту – ослобађајућој пресуди Орићу, с тим што свака ликује из свог угла!

Српска политичка елита доказује да је “БиХ немогућа”; Бошњачка политичка елита добија нову енергију за наставак свеопште политике виктимизације. Хрватска политичка елита задовољно трља руке, јер даље растакање БиХ, сада и по овом шаву, сматрају добрим кораком ка остварењу сопствених циљева. Интересних.

Сви народи добијају још један у низу исфингираних обрачуна, којима елите чувају саме себе, уништавајући, при том, све народе, бескрупулозно тргујући и жртвама рата; Свако својима!

“Случај Орић” је у постратној БиХ само још једна епизода реченог; Истина знатно драматичнија него претходне, али, ипак, само епизода.

Креатори сапунице што сада ликују истим акцентом, из различитих углова, су презадовољни; Одбрањено је њихово неприкосновено наметнуто право даље злоупотребе свега, чак и жртава, самим тим и макијавелистичка одбрана личних интереса.

Никаква преагресивна реторика не може то прикрити!

И нема ту разлике; Данас причати о “девет година притисака на свједоке”, “нестајању свједока”, а свих тих девет године не учинити баш ништа да се истражи, процесуира, докаже и пресуде Они који су те свједоке “држали под притиском и пријетњама”, “уклонили свједоке” јесте аплаудирање ослобађајућој пресуди за Орића; Никако њено осуђивање!

Да је било икакве истраге, по неким од наведених тема, лако би се утврдило ко је све то чинио; Још лакше би се доказало да су међу починиоцима и лица српске националности, а не само бошњачке. Нико не жели о “јавним тајнама”, јер свакој од елита одговора управо оваква пресуда.

Они су је и продуковали, јер политичке елите, Српска, Бошњачка и Хрватска, њихови најдоминантнији представници (у правилу и најекстремнији и најригиднији у изјавама и квалификацијама) контролишу заједно (и то капиларно) правосуђе БиХ.

Зато би било каква друга пресуда била неочекивана, запањујући развој догађаја и доказ да дејтонска БиХ може функционисати. Такав доказ оним који су данас најгласнији, на свим странама, потпуно је непотребан; Штавише, учинили су увијек све да сваки могући такав доказ, који год случај да је у питању, ефикасно елиминишу!

Ако је неком, након свега, интересантно, од три члана Судског вијећа које је донијело ослобађајућу пресуду за Орића, два су српске националности.

Ослобађајућа пресуда донесена је једногласно.

Тужилац у овом предмету је српске националности.

Ако и након ових чињеница има даљег интересовања, треба се знати да су четири свједока српске националности промијенили своје исказе и, самим тим, значајно помогли да се Орић ослободи. Има још тога, али је даље набрајање сличних чињеница сасвим непотребно.