Котор Варош: Изложба старих часописа и новина у Народној библиотеци

Јуче је у которварошкој Народној библиотеци поводом обиљежавања Дана библиотеке отворена изложба старих часописа и новина из Завичајне збирке.

У изложбеном простору ове библиотеке, у наредне двије седмице, посјетиоци могу погледати часописе који су седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека излазили на подручју которварошке општине.

Директор Народне библиотеке, Бојана Васић, истакла је да у Завичајној збирци имају 45 серијских публикација, односно новина и часописа.

Према њеним ријечима, најстарији часопис – „Зора“, издат је седамдесетих година прошлог вијека, а издвојила је још и лист „Стазе“, чији је издавач био тадашњи Средњошколски центар „Веселин Маслеша“, затим „Информатор“ и „Гласник которварошког краја“.
„Пажњу посјетилаца привукла су и издања Глас младих и Планина, а сачувани су и примјерци новина из одбрамбено-отаџбинског рата – Влашићки видици и Врбањски токови, навела је Васићева.

Васићева је нагласила да је основни циљ изложбе ставити акценат на Завичајну збирку, која, ако је богата, представља основу за очување традиције и културне баштине једног завичаја.

„Желимо подсјетити издаваче да су према Закону о библиотечко-информационој дјелатности дужни да народној библиотеци на свом подручју доставе по један обавезан примјерак штампане или на други начин издате публикације„, истакла је Васићева.