Котор Варош: Отворена „Кућа радости“

”Овај дан је посебан за сву дјецу са посебним потребама и језичко-говорним сметњама”, поручили су из Центра за породицу ”Кућа радости”. У “Кући радости” је данас у 12 часова куће налази у приземљу Стамбене зграде код Спортске дворане у Котор Варошу.

Сама идеју о оснивању Центра за дјецу са потешкоћама у развоју и језичко говорним сметњама појавила се усред постојања великог броја дјеце са тим проблемима на нашој општини. Узимајући у обзир да смо ми релативно мала општина а имамо преко 164 категорисане дјеце са потешкоћама у развоју, а 80-оро дјеце имају језичко-говорне сметње које захтијевају третмане логопеда. Такође има доста дјеце из свих которварошких мјесних заједница чији родитељи имају проблем организације времена и немогућности превоза до већих логопедских центара у Бања Луци и из тих разлога се створила идеја тј. потреба за „Кућом радости“.

„Ми смо у јуну мјесецу ове године успјели организовати удружење Центар за породицу „Кућа радости“ гдје смо акценат ставили и на породицу као важан друштвени фактор јер подршком породици и њиховим члановима потребна је подршка и оснаживање те породице. Саму регистрацију удружења платила нам је „Ворлд вижн“ организација, простор смо пронашли уз помоћ општине Котор Варош и директорице СШЦ „Никола Тесла“ Данијеле Костић која им је уступила простор (у приземљу зграде поред средношколског центра) на кориштење без накнаде у трајању од двије године“, рекла је Драгица Тепић, директорица ове установе.
„Преко пројекта Ворд вижна „Коалиција за заштиту дјеце“ која је спроведена и у нашој општини са другим невладиним организацијама и друштвима из јавног сектора Омладински одбор је прошао пројекат и добио награду коју је одлучио поклонити удружењу које се бави заштитом права дјеце и језичко-говорним манама и одатле и тај почетни корак“, ријечи су предсједнице Управног одбора „Куће радости“, Нине Драгољевић.

Нина је нагласила да је велику помоћ у раду ове установе пружио директор которварошког Дома здравља „Свети Пантелејмон“ Владимир Бибић донирајући логопедски сет намјење слушању и говору и ти е олакшао посао логопеду у раду са дјецом.

Удружење у реализацију пројекта креће од средине јануара следеће године, а термини ће бити усклађени са расположивим временом родитеља и дјеце. Поред индивидуалних третмана логопеда и дјеце, биће и радионички третмани који ће бити реализовани у сарадњи са тетама из дјечијег вртића „Лариса Шугић“ које би волонтерски радиле два сата са родитељима и дјецом.
„Засад немамо стручан кадар који би радио са дјецом али ту је свесредна помоћ средњошколаца волонтера који су већ помагали око адаптирања простора и који имају жељу да помогну у раду са дјецом али би претходно морали на едукацију како би били репрезентативни у раду“, нагласила је Тепићева.

Представник „Ворд вижна“ Дијана Кременовић похвалила је напоре Општине Котор Варош и њењих институција који су у веома кратком временском периоду успјели формирати Удружење и ставити објекат у функцију.
Зденко Сакан, начелник општине Котор Варош“ захвалио се руководству „Куће радости“ на позиву и поручио како ће и убудуће подржати овакве и сличне пројекте, али помоћи и у даљем раду Удружења.
Руководство „Куће радости“ уручило је захвалнице свим појединцима и институцијама које су допринијеле у реализовању овог пројекта, корисног за дјецу са потешкоћама али и њихове родитеље.

15502704_1512917672069405_1472593355_o