Котор Варош: Пројекат за помоћ повратницима и расељеним лицима

Зденко Сакан, начелник општине Котор Варош разговарао је јуче са представницима УНХЦР-а и аустријске организације “Хилфсверк” о пројекту за помоћ повратницима и расељеним лицима за који је УНХЦР одобрио 2,5 милиона КМ.

Овај пројекат биће фокусиран на помоћ најугрожнијим особама и то из двије групе – расељена лица и повратници у општину Котор Варош.

„Драго ми је да УНХЦР реализује пројекте који се фокусирају на економску одрживост. Наш циљ је да будемо најуспјешнија општина међу шест одабраних и да отворимо врата за будуће пројекте којим ћемо подстицати развој руралних средина. Остаје нам да одаберемо породице и реализујемо овај пројекат“, рекао је Сакан.

Програм-менаџер организације “Хилфсверк” Азема Авдушиновић рекла је да овај пројекат за циљ има то да економски оснажи угрожене породице повратника и расељених лица и створи предуслове за њихов лакши повратак и опстанак.

„Породице ће бити подржане у зависности од њихове радне способности и ресурса које посједују. Биће разматрана комплетна ситуација сваког корисника да би им била пружена што адекватнија помоћ“, рекла је Авдушиновићева.

Она је нагласила да ће пројекат трајати годину дана и да нема национални предзнак.

„Корисници треба да имају статус расељене особе или повратника, да је њихов социјални статус тежак, да су незапослени или материјално лошег стања, а помоћ ће им бити пружена у складу са њиховим радним способностима“, рекла је Авдушиновићева.

Осим Котор Вароша пројектом су обухваћени Добој, Нови Град, Лукавац, Чапљина и Бихаћу.