Котор Варош: За седам пројеката утрошено 16.678 КМ

Омладинска банка је на подручју општине Котор Варош у овој години реализовала седам пројекта неформалних група младих, укупне вриједности 16.678 КМ.

Ријеч је о пројектима који су директно или индиректно утицали на побољшавање положаја младих, а реализовани су у градском подручју и у мјесним заједницама, уз учешће 106 волонтера.

Жељко Пауковић, директор програма Фондације „Мозаик“, у чијем саставу је Омладинска банка, рекао је да је за реализацију пројеката ова фондација издвојила 5.090 КМ, општина Котор Варош 5.378 КМ, док су неформалне групе младих обезбиједиле додатна средства мобилизацијом локалних ресурса.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да је реализацијом ових пројеката настављена успјешна сарадња са Омладинском банком.

„Реализацијом пројеката помажемо младима да буду активнији и волонтерским ангажовањем покажу да су ресурс који заслужује подршку“, истакао је Сакан.

Свјетлана Трифуновић рекла је да су за три мјесеца трајања пројекта „Едукацијом до здравља људи и мање напуштених паса“ организовани бесплатни ветеринарски прегледи за све псе на Градском тргу.

„У оквиру овог пројекта организоване су играонице са циљем подизања свијести о бризи и одговорности, те безбједније интеракције са псима, а извршена је и стерилизација уличних паса“, рекла је Трифуновићева.

У мјесној заједници Котор Варош реализован је пројекат „Уређење игралишта Радничког универзитета“, који је обухватио замјену рефлектора и поставку нових трибина.

На игралишту поред Основне школе „Свети Сава“ постављени су соларни рефлектори и уређене зелене површине у оквиру пројекта „Засијајмо пуним плућима“.

Успјешно је завршен пројекат „Прољећно освјежење“, у оквиру којег су постављене кошаркашке табле, нове трибине и заштитне мреже иза голова на игралишту у мјесној заједници Грабовица.

У оквиру пројекта „Гитара и озвучење за покретање школе гитаре“ отворена је школа овог инструмента због све већег интересовања младих, док је у оквиру пројекта „Вриједиш колико језика говориш“ у мјесној заједници Врбањци организован тромјесечни курс италијанског језика.

„Которварошко прољеће“ је назив пројекта који је реализован кроз фитнес тренинге на Градском тргу.