Которварошани били дио културне вечери „У сусрет руском цару“

На културној вечери “У сусрет руском цару” посвећено руској царској породици Романов која је одржана у бањалучком Банском двору учествовали су оторварошани Тамара Лазаревић-Лукач и свештеници Миладин Митровић, Срдјан Кнежевић и Живко Илић. Лазаревић-Лукач је наступила у хору, а као соло сопран извела је и почетну нумеру, док су свештеници били у хору Епархије бањалучке. У оквиру програма приказан је документарни филм о царској породици Романов и отворена изложба уникатних фотографија из породичног албума.

Свештеник бањалучке епархије Митровић рекао је да је овај догађај важан, јер уводи у значајан пројекат изградње руско-српског храма у Бањалуци у част Николаја Другог Романова.

„Ово је израз захвалности и благодарности руском цару због подвига који је учинио за вријеме Првог свјетског рата у који је смјело и храбро кренуо да би заштитио српски народ и православље на Балкану“, рекао је Митровић.

Међу угледним гостима били су амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, министри у Влади РС, владика бањалучки Јефрем, те представници црквеног, друштвеног и политичког живота РС. Најљепше утиске из Банског двора понио је и вршилац дужности начелника Одјељења за привреду општине Котор Варош Предраг Тешић.

„Одушевљен сам програмом који смо вечерас имали част да гледамо и слушамо. Честитам нашим Которварошанима Тамари Лазаревић-Лукач и свештеницима Миладину Митровићу и Живку Илићу због чијег учешћа сам био посебно поносан“, рекао је Тешић.