Которварошанке пружиле подршку женама обољелим од рака

Педесетак жена из Котор Вароша је протекле недјеље у Сарјаву учествовало на петнаестом издању највећег друштвено одговорног догађаја у Босни и Херцеговини Трке/шетње за оздрављење „Race For The Cure“.

Овим догађајем, који је окупио бројне учеснике, слави се живот и женама које болују од карцинома дојке показује да нису саме у својој борби.

Укупно је регистровано 8.000 грађана и 858 спонзора тимова окупљених у 215 екипа, а прикупљено је рекордних 115.000 КМ.

Комплетан новац прикупљен од регистарција одлази за мамографске прегледе, психолошку помоћ, као и за пакете за сваку новооперисану особу.

Волонтер Удружења жена обољелих од рака дојке „Искра“ из Бањалуке Силвана Стојановић је истакла да је у протеклих неколико година урађено око 1.000 бесплатних мамографских прегледа на подручју општине Котор Варош.

,,Управо захваљујући овим прегледима је откривено неколико раних случајева карцинома дојке и жене су упућене на даље лијечење, јер се ради о изљечивој болести уколико се она открије на вријеме„, рекла је Стојановићева

По њеним ријечима као увод у овај догађај организација „Тhink Pink“ је уприличила Дан здравља, гдје су сви учесници и грађани имали прилику бесплатно обавити мамографију, ултразвук дојки, ултразвук штитне жлијезде, мјерење нивоа шећера, притиска, холестерола и мокраћне киселине.

,,Из ове организације су осигурали и консултације са психолозима, гинекологом, радиологом, љекаром опште праксе и нутриционистима. На располагању су им били и едукативни материјали о женском здрављу, превенцији болести и карциному дојке“, закључила је Стојановићева.