Которварошки основци његовали ћирилицу

Которварошки основци учествовали су протеклог викенда у програму „Ћирилица пише срцем“, који реализује Завичајно удружење Срба „Коријени“ у Сомбору, а поводом Дана словенске писмености и његовања културе ћирилице.

Поред 15 ученика наше Основне школе „Свети Сава“, које су у Сомбор водили директор школе Душан Петрушић, помоћник директора Саша Благојевић и наставница српског језика Велида Поповић, у програму су учествовали и дјеца из Бијељине и Сомбора.

Била је то прилика да се основци упознају са културом и традицијом Сомбора, а у оквиру организованих радионица су учили о ћириличном писму.

Током боравка у Сомбору домаћини су се потрудили да тродневно дружење обогате посјетама Скупштини града, Српској читаоници „Лаза Костић“, манастиру Светог Архиђакона Стефана, а у Новом Саду су наши ученици посјетили Петроварадинску тврђаву и Тржни центар „Променада“ у самом центру српске Атине.

Овај пројекат је од посебног значаја, јер чува језик као врло важан елемент нематеријалне културе, али и као важан сегмент идентитета једног народа. Оно што је важно истаћи да су се ученици свих школа међусобно упознали, повезали и размијенили искуства“, истакао је директор Основне школе „Свети Сава“ Душан Петрушић.

Он се посебно захвалио Мирославу Лазендићу, угледном привреднику из Сомбора и члану Удружења „Коријени“, који је лично био домаћин Которварошанима у недјељу у Новом Саду.

Захваљујући фудбалским ветеранима Котор Вароша и њиховим пријатељским везама са господином Лазендићем ми смо позвани на ову манифестацију. Провели смо три незаборавна дана у лијепом дружењу и желим се захвалити и Слободану Петровићу и начелнику Зденку Сакану, који су подржали наш одлазак у Сомбор“, нагласио је Петрушић и додао да су фудбалски ветерани недавно уредили и ставили у функцију свлачионицу поред фискултурне сале у централној Основној школи.

Предсједник Скупштине општине Апатин Милан Шкрбић је такође угостио Которварошане и упознао их са туристичким и другим потенцијалима града на обалама Дунава.

Ученици нису крили задовољство боравком у Србији, а свој допринос учешћу у музичко-поетском програму су дали тако што су одиграли представу „Драго, драго небо“.

Вршњачко насиље у школама и ван њих је проблем са којим се удружено морају борити држава, школа, родитељи. Рјешавање овог проблема представља један од највећих изазова за образовне институције 21. вијека. Тим поводом екипа наше школе је одиграла представу за све присутне и побрала аплаузе публике“, истакла је наставница српског језика Велида Поповић.

У пријеподневним часовима у суботу у Српској читаоници одржана је радионица о српском језику за ђаке, а затим и додјела награда поводом конкурса за најљепши рукопис ћирилицом.

Координатор програма Мићо Тришић свим ученицима је додијелио и дипломе за учешће у програму, а треба напоменути да је ову манифестацију подржао Савез крајишких удружења са сједиштем у Новом Саду.