Љубав Борке и Момира Стојановића

У моменту када корачате ка олтару или када се потписујете пред будним оком матичара, можете само да се надате да ће ваша љубав бити искрена. Нема особе која, прије него што стане на луди камен, не пожели да се реченица „До краја живота“ заиста и оствари.

Борка и Момир Стојановић, свој брак чувају већ  42 године. Упознали су се 1974. године на мору, у Новом Виндолском и како кажу, била је то љубав на први поглед.  Пола године касније своју љубав крунисали су браком.

Љубав, слога и поштовање, тајна је и формула брачног пара из Котор Вароша.

„Деценије заједничког живота, заједништва у браку, могуће је остварити једино ако партнери све обавезе завршавају договором и сарадњом, а инат, пркос и уплитање неких особа са стране, највећи су противници хармоније у браку“, каже Борка.

Борка и Момир наводе да супружници увијек морају бити  на располагању један другоме, за разговор, помоћ, али оно што је јако битно је и то да један увијек мора да прешути ако други има неки напад љутње, ако дође до свађе.

„Одржати дуг брак и љубав могуће је постићи само толеранцијом, ако дође до свађе једно мора прешутјети, није џаба народна пословица „Ћутање злата вриједи“, то је наша тајна формула“, каже Борка, наводећи да су нова модерна времена донијела и нове начине живота, све је мање поштовања, али да људи ипак требају да слиједе праксе које су провјерене и које доносе позитивне резултате.

„Брак доноси много лијепих тренутака, доноси и оне тешке, али када се то тешко дијели на двоје, ипак постане лакше“ тврди Момир.

Борка и Момир су мишљења да млађе генерације у брак требају ступити што млађи, да вјерују у себе и да имају неку визију за живот у двоје, да се морају поштовати и вољети свог брачног друга, а исто тако да брачни другови треба да имају доста заједничких особина, да се не боје брачних обавеза и заједничког живота.

Они сматрају да се браку много озбиљније приступало у њихово вријеме, а данас како наводе за ситницу дође до развода брака.

Брачни пар из Котор Вароша, тврди да новац и материјална средства не могу донијети и осигурати брачну хармонију, те да се само заједничким идејама, било шта да је у питању може постићи склад и задовољство.

У данашње вријеме, када се млади људи тешко одлучују ступити у брак, прича о брачном пару Стојановић који ове године прославља 42 године брака, доказ је да се уз слогу и разумијевање двоје људи може итекако добро слагати.