Љубица Хаџи Марковић – синоним за хуманост и доброту

Нема ништа љепше од вјере у Христа и вјере у Васкрсење, вјере у радост и живот, а дјечији осмјеси испуњени срећом и радошћу могли су се видјети недавно у манастиру Веселиње у Гламочу, гдје је наша суграђанка Љубица Хаџи Марковић показала хуманост на дјелу.

У традиционалној акцији „За осмијех више у долини сунце“ наша траварка је обрадовала 54 ученика Основне школе у Гламочу, којима је божанска литургија у манастиру посвећеном Светом Јовану Крститељу остала у сјећању.

Ја благодарим господу Богу што ми је омогућио да извучем понеки осмијех, осмијех среће и радости, да овој дјеци подаримо мало задовољства. За мене је ово прије свега чин показивања љубави, солидарности и хуманости према малишанима који живе у тешким условима. Слава богу за све“, рекла је Марковићева.

Протојереј Срђан Белензада и његова супруга Љиљана вратили су се у родни Гламоч, ратом девастирани град, у вријеме када многима повратак није био ни на крај памети.

Упознали су се у часу дубоке туге, на сахрани Љиљанине сестре. А данас су срећни и благословени, јер су поносни родитељи четверо дјеце.

Конак манастира Веселиње на Врби, недалеко од центра Гламоча, већ годинама је дом ове породице.

У име гламочке парохије неизмјерно смо захвални госпођи Љубици, јер је показала да постоје људи добре воље, који препознају у каквим условима живе наши малишани. Нека јој Господ Бог подари здравља и снаге да истраје у свим хуманитарним акцијама које планира да оствари“, поручио је Белензада.

Јачајући духовну и моралну снагу православља и поштујући традицију и обичаје Љубица Марковић наставља са организацијом поклоничких путовања, обилазећи бројне српске манастире и света мјеста.

Живим да бих помагала људима. То је сврха мог рада и трудићу се да увијек и у свакој прилици будем од користи онима, којима је помоћ потребна. Срце ми је пуно када видим срећна лица људи којима сам помогла, али и кад измамим осмијехе на лицима и усрећим душе бројних малишана. Нема ништа узвишеније од дјечије радости, јер је дијете парче раја на земљи“, истакла је Марковићева и захвалила се свим свештеним лицима која дају благслов за њене акције.

У очима оних, који имају привилегију и част да је лично познају и сарађују са њом, она је синоним за хуманост и доброту. Жена великог срца спремна да својим дјелима усрећи друге. Котор Варош је с правом поносан на своју Љубицу Хаџи Марковић.