Lukač: Dobrim policajcima veće plate, lošijim manje

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je sinoć da će izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u ovom ministarstvu biti povećavane zarade dobrim radnicima policije, koji će time biti stimulisani da rade najbolje što mogu.

Lukač je dodao da će, istovremeno, plata u određenim procentima biti smanjivana radnicima MUP-a Srpske za koje se utvrdi da svoj posao ne obavljaju dovoljno dobro.

“Ovo neće biti uštede, jer ono što bude oduzeto onima koji nisu dobro radili, biće dato onima koji su dobro radili. Moramo da razdvojimo radnike od neradnika”, rekao je Lukač.

On je istakao da nijednom radniku MUP-a neće biti smanjena plata ako ispuni tražene kriterijume, te da će primjenu ovog zakona nadzirati i kontrolni organi MUP-a.

“U jednom segmentu radniku može biti oduzeto dva ili pet odsto, ali ako kumulativno i u svim segmentima ne ispuni kriterijume i normu, koji će biti postavljeni, onda može da ostane bez 10 odsto plate koje će dobiti neko ko je završio njegov posao”, rekao je Lukač.

On je naglasio da bi pozitivnu stranu primjene ovog zakona trebalo da osjete i građani u svakodnevnom životu.

Lukač je ponovio da postoji ustavni osnov za donošenje pomenutog zakona po hitnom postupku, jer taj akt, rekao je, u suprotnom ne bi otišao u skupštinsku proceduru.

On je ponovio da je Ministarstvo sa Sindikatom MUP-a Srpske prvo potpisalo Posebni kolektivni ugovor, te da ta saradnja, uprkos razilaženjima po nekim pitanjima, neće doći u pitanje, jer je cilj da se radnicima obezbijede što bolji uslovi rada.

“Donošenje ovog zakona nije zadiranje u Posebni kolektivni ugovor, koji smo potpisali sa Sindikatom, niti je riječ o umanjenju plata”, kaže Lukač.

Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske.