Мамути и друге изумрле животње ће опет шетати земљом?

Русија планира изградњу великог постројења за клонирање у вредности 5,9 милиона долара у коме ће вратити у живот вунастог мамута и неке друге давно изумрле врсте.

Дејли мејл пише да ће планове о новом истраживачком центру свјетске класе у Јакутску објавити наредног мјесеца руски предсједник Владимир Путин током великог инвестиционог форума.

Осим вунастих мамута, руски генетичари најавили су и проучавање ДНК других изумрлих врста, укључујући вунастог носорога, који је изумро прије око 10.000 година, пећинских лавова и неких врста давно изумрлих коња.

Лабораторије за клонирање, од којих су неке дубоко у пермафросту Јакутска, представљаће проширење тренутних руских истраживања који раде заједно са тимом научника Јужне Кореје у циљу оживљавања мамута. Јакутск, главни град Јакутије, препун је смрзнутих остатака животиња.

У овом региону је пронађено 80 одсто свих руских узорака из времена плеистоцена и холоцена са сачуваним ткивом. ДНК древних животиња може да остане сачуван у смрзнутом тлу, познатом као пермафрост, десетинама хиљада година. Научници се надају да ће извлачењем ДНК имати бољи увид и разумијевање биологије древних животиња.