Манифестација „Прослава пунољетства“ у вријеме предизборне кампање забринула родитеље.

Манифестација „Прослава пунољества“ окупила је младе који ове године пуне или су већ напунили 18 љета, а многи родитељи изразили су сумњу у добре намјере овог догађаја, јер је организован у вријеме предизборне кампање.

Колективна забава за око 2.000 средњошколаца, који и званично улазе у свијет одраслих, први пут је одржана протеклог викенда у Бањалуци, како кажу организатори, по узору на европске градове, али грађани коментаришу како је то само лијеп начин да се врбују млади за предстојеће изборе, јер је већина њих први пут стекла право гласа.

Догађај са музичким програмом је организовало удружење „Правда“ у Банском двору и дворани Обилићево, а слављеницима се у поздравном говору обратио градоначелник Игор Радојичић.

– Идеја је лијепа и позитивна, да је одржана у неком другом термину; овако све прима политичку конотацију. Ови 18-годишњаци треба по први пут да гласају и баш сада се за њих организује журка, којом су они одушевљени. Ма колико ми мислили да су то одрасли људи, ипак су још само дјеца и овакве „ситнице“ могу превагнути када стану пред гласачки листић – рекла је мајка Јелена.

Из удружења „Правда“, међутим, тврде да „Прослава пунољетства“ коју су организовали уз подршку Града и бројних спонзора нема никакве везе са изборима. Циљ им је поручују, да побиједе тренд по ком се за прославу 18. рођендана родитељи кредитно задужују за унајмљивање лимузине, музике и части за 200 званица.

– Ово нема везе са изборима. Апсолутно нисмо на прославу хтјели да зовемо некога са републичког нивоа, ни премијерку, ни предсједника, никога из политичких странака. Домаћин је био Град Бањалука, самим тим морали смо позвати градоначелника, који није ни на једној листи на општим изборима, а који нам је „узео“ само десет минута програма. Жеља нам је да манифестација буде организована и у другим градовима Српске, да се омладини да на значају, да не одлазе одавде – рекао је предсједник удружења Саша Драгољић.

Он одговара и на сумње зашто је забава организована баш у овом периоду, на почетку предизборне кампање.

– Планирали смо да манифестацију организујемо у склопу „Бањалучког прољећа“, када је и Дан града, али је проблем, јер су тада махом екскурзије. Сматрали смо онда да ће дјеца на почетку школске године бити присутна у клупама и у свом граду. Ако овај догађај постане традиционалан, настојаћемо да буде у оквиру „Бањалучког прољећа“, само да се утврди када дјеца нису на екскурзији – истиче Драгољић, који тврди и да 90 одсто слављеника који су 2000. годиште још нема ни личну карту, те да неће ни присутвовати овим изборима.

Мада је ово Удружење „Правда“ слабо познато јавности, а немају свој сајт, нити фејсбук страницу, Драгољић истиче да су регистровани 2012. године, да су сарађивали са Норвешком амабасадом на пројектима топлотне изолације на стамбеним објектима, као и да су учествовали у пројекту јачања улоге мјесних заједница. Драгољић, који је био и предсједник Савјета МЗ Центар 2, тврди, није члан, нити симпатизер иједне партије.

У Градској управи кажу да им се Удружење “Правда” обратило са приједлогом пројекта “Прослава пунољетства” у оквиру припрема за одржавање манифестације “Прољеће у Бањалуци”. На овај начин су, кажу, одобрени и пројекти: “Обиљежавање 150 година српске читаонице”, “Пунктуми – Збирка иностране умјетности МСУ РС”, “Откључај свијет илузије и науке”, Изложба архивских докумената, Четврта конвенција младих, Дани студената Универзитета у Бањалуци, “Бициклистичка трка БЛ Београд”, концерт “Оне три” и бројни други.

– “Прослава пунољетства” добила је подршку Организационог одбора, а подржана је са ставке у буџету Кабинета градоначелника – “покровитељства и спонзорства”. Средства са ове ставке, у складу са важећим Правилником, додјељује градоначелник својом одлуком, а пројекат је подржан са 4.000 КМ. Првобитни термин одржавања манифестације је био мај мјесец, али је помјерен због трајања средњошколских екскурзија, као и обимних припрема које су организатори морали обавити. Штампано је око 2.500 позивница које су достављане свим младима који пуне 18 година у 2018. – навели су из Града.

Политичка аналитичарка Тања Топић сматра ипак да је пунољетство приватна ствар појединца, те не види зашто би се од тога правио јавни догађај.

– Ако су још младима позивнице слате на кућне адресе, то видим и као неку врсту злоупотребе личних података. Може се ова прослава посматрати као добронамјерна геста, мада је мени лично врло чудна, а још и овај период у вријеме предизборних кампања лако се може исполитизовати – рекла је Топићева.

Градоначелник је младим суграђанима честитао рођендан, поручио им да размисле о студирању на Универзитету у Бањалуци, али и да ако оду у иностранство, да се увијек враћају у свој град.

– Градска управа вам стоји на услузи за сваку помоћ у пословима који су пред вама. На крају школске године сви ћете добити бесплатне родне листове, неки од вас и стипендије, а у Градској управи можете да провјерите да ли сте уписани у бирачки списак, јер сте стекли право гласа – поручио је, између осталог, Игор Радојичић у свом обраћању младима.