Матуранти Средњошколског центра прославили 40 година матуре

Након пуних 40 година матуранти четири разреда економиста и машинских техничара Средњошколског центра „Никола Тесла“ из 1984. године окупили су се испред ове образовне установе како би прославили велики јубилеј.

И по броју година, и по снази емоција које призивају сјећања на заједнички проведено најљепше раздобље живота. Дане младости, весеља, првих љубави и сазријевања, дане и године што се најдуже и најживље памте.

На прославу матуре дошло је 60 матураната и осам професора, па је то била прилика да се сретну, испричају и присјете свих догодовштина из заједничког ђачког доба.

Дружење је протекло у прелијепој атмосфери. Након окупљања испред школе, ушли су у разред и поново, послије 40 година, сјели у школске клупе. На овом школском часу некадашњи ученици говорили су о свом животу након завршетка средње школе.

Осврнувши се на до сада пређени животни пут, заиста се имају чиме похвалити и себе с поносом назвати једном од сјајних генерација ове школе. За протеклих 40 година доказивали су се и доказују у разним научним и друштвеним областима, а посебно истичу да оно што носе у себи великим дијелом су понијели управо из Средње школе која им је подарила велико знање.

„Организација прославе матуре била је изазов, јер није било лако окупити тадашње ученике. Посебно бих истакао оне који данас живе расути по западноевропским земљама и у Америци, а издвојили су вријеме да дођу и испоље емоције према својој генерацији и овом граду“, рекао је Дарко Поповић.

Скоро два мјесеца трајало је договарање детаља преко друштвених мрежа.

„Нисмо потпуно изненађени што је цијела прослава протекла сјајно, јер је реч о дивној генерацији која никада није губила контакте. Та пријатељства и та љубав најдрагоцјеније су „тековине“ нашег школовања“, поручио је Адмир Заимовић.

Треба напоменути да су само због прославе матуре многи стигли из иностранства.

„Добра енергија нас је пратила током вишемјесечних припрема, па је и прослава матуре била фантастична. За ово се живи и вриједи превалити дуг пут да би евоцирали успомене на најљепши период живота“, сложни су у оцјени Марија Тодоровић и Халид Цуркић, који су стигли из Аустрије, односно Словеније.

На прослави матуре били су и неки од њихових некадашњих професора, Јелена Максимовић, Остоја Ђукић, Фарук Рамичић, Славојка Пејовић, Невенка Поповић, Небојша Гвозден, Зоран Самарџић и Златан Машиновић.

Са њима су на дирљив начин подијелили искуства о школским данима и оствареним каријерама у протекле четири деценије.

„Били сте изузетно добри и успјешни ученици, јако сте ми драга генерација, а посебно због чињенице да нас нисте заборавили“, нагласила је Јелена Максимовић, која је била разредни старјешина једном одјељењу.

Након разредног часа матуранти су симболично посадили четири стабла индијског јоргована на локацији купалишта „Брана“ у знак сјећања на окупљање послије 40 година.

Суботње дружење је настављено у ресторану „Платани“ до касних вечерњих часова , а зачинио га је музички репертоар из њихових младалачких дана.

Нема сумње да ће за пет година, када се буде обиљежавало 45 година, бити величанствено и са још више емоција.