Мектић: Имам доказе, Лукач је био припадник тзв. Армије БиХ

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач био је дио специјалне јединице тзв. Армије БиХ, рекао је данас министар безбједности БиХ Драган Мектић. Он је као доказ за те тврдње изнио извјештај бихаћког Центра јавне безбјености из априла 1992. године.

dav

– Извјештај су поднијели командир и инспектор. Маневарска специјалне јединица полиције формирана је од полиција из разних станица. Драган Лукач је био дио тих струкура. Борио се у саставу војно-полицијских снага тзв. Републике БиХ. У овом извјештају се говори о наоружањима, муницији, панцирима, бомбама за зоље и аутоматском оружју – казао је Мектић.

Он је истакао да је ова јединица добила задатак да се супротсавља непријатељским снагама, а то је била, како каже Мектић, српска војска која се бранила и штитила српско становништво.

– Лукач се борио на страни Армије полиције БиХ против Срба. Била му је улога да открива и неутралише снајперска гнијезда и појединце из извиђачких група. Питам га колико је гнијезда неутралисао и колико је Срба убио? Ово је фрапантна чињеница. Имамо документ и извјештај. Лукач није патриота, него је из интереса прешао у РС и наплатио учешће у рату – поручио је Мектић.

Мектић је позвао Лукача да поднесе оставку. Многи полицајци су, казао је он, дали своје животе да би на чело МУП-а дошао човјек који је ратовао у непријатељским снагама.

– Лукачева ратна прошлост је раскринкана. Постоје чињенице и документи из 1992. године и на крају се завршава да након операције неутралисања Срба да ова јединица треба стално бити на окупу и спремна за извршавање задатака – истакао је Метић.