Министар погријешио, нема новозаражених у Котор Варошу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је на данашњој прес конференцији информисао јавност о другом случају вируса корона на подручју Котор Вароша.

Након што је которварошком Дому здравља „Свети Пантелејмон“ достављена информација о зараженој особи провјером је установљено да се ради о лицу са подручја Бањалуке.

У Котор Варошу је до сада заражено једно лице вирусом корона, а заклључно са данашњим даном њих 336 је у кућној изолацији.

Из изолације је данас изашло 18 особа, а укупно је 88 лица од појаве пандемије вируса корона изашло из изолације на подручју Котор Вароша.

Предсједник Владе Републике Српске и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић разговарао је данас са начелником општине и командантом Општинског штаба за ванредне ситуације Зденком Саканом, који га је информисао о епидемиолошкој ситуацији у Котор Варошу, спровођењу мјера Републичког штаба за ванредне ситуације и општинског штаба, снабдјевености животним намирницама у локалној заједници, те поштивању мјера самоизолације од стране лица којима су ове мјере изречене.

Након што је сагледао цјелокупну ситуацију командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић је наложио Институту за јавно здравство Републике Српске да пошаље епидемиолошку екипу и да се у которварошком Дому здравља узму узорци за тестирање.

Епидемиолошка екипа у сарадњи са тимом хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља „Свети Пантелејмон“ је извршила узимање узорака за 22 лица која су имала најближи контакт са зараженом особом из предузећа „Механичке конструкције“.

У наредних 48 часова очекују се резултати тестираних особа.

Директор которварошког Дома здравља „Свети Пантелејмон“ Владимир Бибић је похвалио ангажман радника Иниститута за јавно здравство, који су, по ријечима директора ове установе Бранислава Зељковића, на располагању которварошком Дому здравља у сваком погледу како би се у најкраћем могућем року реаговало, а у прилог тој чињеници иде и податак да је већ завршен први круг тестирања поменутих особа.