Митови о зими

Често у нашем друштву невероватне предрасуде узму маха и, иако су више пута оповргнуте, људи и даље верују у њих. Ово су најпопуларнији митови о утицају хладноће на људско тело.

Трљати снегом особу која се смрзла на улици

Човеку је ионако хладно, а ви ћете га скинути насред улице и трљати снегом? Не, то је потпуно погрешно. Мали крвни судови на мразу постају веома крхки, па се оштрим покретима могу веома лако повредити и могуће је изазвати инфекцију. Такође, за особе са слабим срцем таква шок-терапија уопште није корисна.

Смрзнуту особу што пре увести у топлу просторију и окупати врелом водом

Човека у таквом стању је потребно постепено загревати. Прво, купање у врућој води биће за особу велики шок. Друго, од наглих промена температуре у крви се могу створити крвни угрушци, а то може имати озбиљне последице. Најбоље је почети загревање смрзнуте особе у млакој води, на температури од 20 степени Целзијусових и постепено повећавати до 40 степени.

Алкохол одлично загрева

Да, многима се тако чини. Када пију алкохол, имају осећај да се пријатна топлота шири телом. Међутим, то је лажни осећај. Употреба алкохола смањује осећај хладноће, организам неадекватно реагује на спољашње окружење и човек који се налази у припитом стању не може контролисати сопствено стање. Као резултат тога, смрзавање наступа брже. Статистика говори да се у више од 90 одсто случајева смрзну људи који су у припитом стању.

Особу чији су се делови тела залепили уз неке металне предмете треба што пре одвојити од тих предмета

То је погрешно, јер ћемо на тај начин особи (посебно деци) створити додатну трауму. Најбоље је да метал полијемо топлом водом, али то није увек могуће. У таквим ситуацијама потребно је загрејати предмет дахом. Тако ћете олакшати положај смрзнутој особи.

Менингитис је последица неношења капе

Не, менингитис је инфекција и њу не проузрокује смрзавање. Менингитис има три главна патогена: вирус, гљивицу или бактерију. Заправо, то је запаљење мембрана мозга или кичмене мождине. Организам због смрзавања слаби и постаје подложнији инфекцијама, али то није главни узрок менингитиса.

Немојте удисати хладан ваздух, заболеће вас грло

Разлог због чега вас боли грло јесте почетак прехладе, а кашаљ је могућа последица инфекције. Али хладан ваздух никако не може бити узрок бола у грлу. Поједини лекари саветују да се не избегавају зимске шетње, јер имунитет тада ради „пуном паром“. Само се обуците топлије.

Зими је немогуће зарадити опекотине од сунца

Ако погледате особе које су се управо вратиле са зимског одмора са планине, скоро све су преплануле. Објашњење је веома просто: лед и снег одражавају много штетније зрачење него земља лети. Због тога у сунчаним, хладним данима крема за заштиту од сунца никако није вишак.