Младен Петрушић: Рад у Црвеном крсту је привилегија, али и велика одговорност

Изјава предсједника Црвеног крста Котор Варош Младена Петрушића поводом 5. децембра, Међународног дана волонтера и 30 година рада и постојања ЦК РС:

“Тачна је тврдња наших појединих волонтера и активиста да Црвени крст Републике Српске за 30 година постојања и рада, не само да је оправдао, већ је урадио и више него што је могао. У ова тешка времена кроз која смо прошли и кроз која пролазимо Црвени крст РС је успио социјализивати генерације које су вођене идејом хуманизма и свега доброг”.

“Признаћете, као што рекох, да у ово тешко вријеме оријентисати било кога  да буде солидаран и хуман, да се идентификује са идејама и принципима покрета, није нимало једноставан посао. Свакодневно и у континуитету су небројени примјери у активностима ЦК Републике Српске и наравно да се такав рад препознаје, да производи кадар који је одржао и одржаће идеје покрета”.

“Као вишедеценијски волонтер ЦК, припадам општинској организацији Котор Варош, на коју сам посебно поносан. Посједујемо комплетну организацијску, техничку, а посебно кадровску структруру у свим сегментима рада и дјеловања, гдје смо се у сваком тренутку способни организовати за било коју ситуацију”.

“Оно што посебно наглашавам је добродовољно давалаштво крви гдје посједујемо регистар са више стотина наших добровољних даваоца, да исто тако више стотина доза обезбиједимо на годишњем нивоу за потребе нашег Завода за трансфузију крви. Има ли ишта хуманије од давања дијела себе да би се помогло било коме у стању потребе”?!

“Бити члан Црвеног крста Републике Српске није само осјећај припадности, за мене је то и привилегија. Наиме, егзистенцију професионално обезбјеђујем на другачији начин, али и као дугогодишњи  волонтер Црвеног крста, члан Скупштине Црвеног крста Републике Српске и предсједник Општинског одбора Котор Варош, и у свему што радим као волонтер Црвеног крста имам осјећај привилегије, јер иако сте добровољан даваоц крви признаћете да је то привилегија релативно здраве популације”.

“Као дијете, припадник подмлатка Црвеног крста Котор Варош, био сам такође привилегован да будем најмлађи учесник вјежбе Црвеног крста БиХ „Козара 89“, тако да је ово на извјестан начин и субјективан осјећај”.

“Свакако да ови појединачни примјери могу бити мотиви за будуће генерације наших волонтера, којима и на овај начин изражавам пуну захвалност за пружену помоћ, хуманост и доброту коју изражавају и посвећују појединачно. Такође, бих свима пожелио и лични успјех, срећу, здравље и весеље, те да и у будућем нашем раду и активностима будемо вођени идејама хуманизма и доброте”.