На Богојављење пливање за Часни крст

У Котор Варошу ће 19. јануара бити организована Богојављенска литија и шесто пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Програм ће почети у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, а биће настављен богојављенском литијом главном градском улицом до Которског моста, гдје ће бити освештана вода и спуштен крст у Врбању.

Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ, а организатор Српска православна црквена општина Котор Варош.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић је рекао да су на састанку са представницима Удружења за промоцију и значај спортске рекреације и начелником општине прецизирани сви детаљи пливања за Часни крст.

,,Ово је велики празник када се сабирамо и молимо за благослов Божији. Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, као и претходних пет година“, поручио је Нарић и позвао све вјернике и људе добре воље да учествују у светом богослужењу и свечаној Богојављенској литији.

Сакан је истакао да ова традиционална манифестација представља један од најљепших православних обичаја.

,,Општина се и ове године ставља на располагање и у материјалном смислу да помогне одржавање овог догађаја. Част нам је да сваке године имамо све већи број учесника, а све са циљем да се очува православна традиција у част Богојављења. Искористио бих прилику да позовем суграђане да испрате овај јединствени обичај“, нагласио је Сакан.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Душка Лаловића, а остали учесници добиће пригодне поклоне.

Сви кандидати требају у уторак (18.01.), у периоду од 9 до 16 часова, проћи здравстевни преглед у которварошком Дому здравља, како би се избјегао ризик по њихово здравље.

Пријаве пливача примају се до 17. јануара на бројеве телефона 065/516-999 (Слободан Петровић) и 065/721-619 (Душко Васиљевић).

Из Удружења за промоцију и значај спортске рекреације истичу да су подршку овом догађају, који је прошле године окупио 21 такмичара, пружили бројни привредници са подручја општине.