На дневном реду одлуке о задужењу РС

Скупштинска већина у Народној скупштини Републике Српске усвојили су тачке дневног реда, међу којима су и владине одлуке о давању гаранција и задужења на основу којих ће Српска бити задужена за нову милијарду КМ.

 

Сједница Народне скупштине Републике Српске (РС) настављена је данас неђто послије 10 часова расправом о предложеном дневеном реду, који није усвојен након јучерашње цјелодневне расправе. шеф посланичког клуба СДС Вукота Говедарица је захтијевао од предсједника НСРС да повуку владине одлуке о гаранцијама и задужењима јер ће Република Српска бити оптерећена за нову милијарду КМ.

Опозиција тражи да се повуку владине одлуке о гаранцијама и задужењима за аутопут Бања Лука-Добој и реструктурирање „Жељезница Републике Српске“, као и три законска рјешења, јер тврде да се о овим питањима не може изјашњавати по хитном поступку.

Сматрају и да ће ове одлуке и задужења потенцијално оптеретити РС за још око милијарду КМ.

Влада РС је затражила да се по хитном поступку у дневни ред уврсте измјене и допуне Закона о управљању отпадом и о концесијама, као и Приједлог закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије.

Током јучерашњег дана опозиција је поново указивала на дешавања током септембарске сједнице, а из владајуће странке су тврдили да је неко из СДС-а злоупотребио идентификациону картицу и гласао за посланика који није био у сали.

На предложеном дневеном реду овог скупштинског засједања, првог након готово два мјесеца зимске паузе, су приједлози закона о средњем образовању и васпитању, гасу, страним улагањима и о бањама.

Влада је повукла Нацрт закона о заштити здравља становништва од духанских и осталих производа за пушење, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о духану, те Нацрт стратегије заштите здравља становништва од духанских и осталих производа за пушење од 2018. до 2023. године.