Начелник Сакан и малишани разговарали о дјечијим правима

У оквиру обиљежавања „Недјеље дјетета“, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је на платоу испред зграде Општинске управе уприличио дружење за најмлађе суграђане и том приликом разговарао о њиховим правима и указао на важну улогу породице у укупном развоју дјетета.

Сакан је данас примио малишане из двије предшколске групе которварошког вртића и истакао се у оквиру програма обиљежавања Недјеље дјетета традиционално организује пријем за дјецу и васпитаче.

Он је изразио задовољство што је из године у годину већи број полазника у вртићу, што значи да расте и повјерење родитеља према овој установи и локалној управи, која, како је рекао, на све начине помаже да вртић добро функционише.

,,Желимо да се у што више програма укључе и наша дјеца и њихови родитељи, да би имали здраве генерације које долазе и могу преузети одговорност за нашу локалну заједницу и за Републику Српску“, рекао је Сакан Срни.

Сакан је истакао да су свих 365 дана у години дјечији дани, јер су дјеца највеће благо које имамо.

,,Дјеца не могу сама да се изборе за сва своја права и зато је обавеза одраслих да им помогну да живе у сигурном окружењу“, истакао је Сакан и захвалио се малишанима на поклонима.

Директор которварошког вртића Младен Тепић рекао је да су малишани почели обиљежавање Недјеље дјетета, чија је овогодишња тема „Другарство чувајмо, љубав његујмо“, посјетом библиотеци и дјечијој играоници, а наставили са пригодним дружењем са члановима Црвеног крста.

Малишани су уживали и у позоришној представи „Ко је у праву“, а програм је завршен дјечијим базаром, продајом старих и некориштених играчака, и такмичарским играма са родитељима.

Обиљежавање Недјеље дјетета представља начин да се јавности укаже на потребу и обавезу поштовања дјетета и заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета коју је 1989. године усвојила Генерална скупштина УН.

Недјеља дјетета обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности о потребама дјеце, те њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.