Најчудније pizze на свијету – да ти памет стане!


Pizza, jело толико раширено и популарно, да је тешко наћи некога ко га бар једном није пробао. О њеном поријеkлу постоје разне теорије, но рецимо како је ипак pizza какву данас знамо настала на југу Италије, тaчније у Напуљу.

Наравно, временом је дошло до поплаве разних окуса, па је данас могуће појести pizzu с неким стварима које су некад биле незамисливе.

Стога, направили смо „ђир“ по кугли земаљској, нашли неколико земаља и покушали издвојити необичне састојке на њиховим pizzama. Има ту свега, па најбоље да кренемо с обиласком…

Kостарика – кокос

Знамо да постоји једна посебна категорија људи које бисмо могли описати као „слаткоједе“. Воле слатко свугдје, па тако и на pizzi. У Kостарици је прилично популарна pizza с кокосом. Е сад, негдје га послужују с комадима (кокос и тијесто pizze, каква комбинација), негдје га потпуно уситне, па ако вас пут нанесе у ову земљу, будите храбри, пробајте и јавите дојмове.

Аустралија – клокан

Јесте ли за једну pizzu с клоканом? Овог меса у “Land down under“ има у изобиљу, али потражња за њим и није нешто превелика, јер је месо – тврдо и жилаво. Иако је клокан један од симбола земље, власти подстичу становнике да се њиме хране, јер број клокана само расте и расте.

Русија – pizza Москва

Ок, код нас је већ одавно постало увријежено стављати на pizzu слане инћуне, но ако сте заљубљеник у рибу а није вам мрска ни pizzа, онда кад сједнете у Русији у локалну пицерију, нема сумње како ћете наручити pizzu која носи име главног града. Наиме, на њој се налазе туна, скуша, срдела, лосос, лук и зачинско биље. Шта кажете, може ли боље?

Јапан – мајонеза

Добро, добро, немојте се шокирати. Јапанци једноставно обожавају мајонезу, а тамо производе посебну, назива kewpie. Наиме, у њу приликом израде не стављају цијела јаја, већ само бјелањке, а у Земљи излазећег сунца kewpie воле убацити свугдје, па погађате – и у pizzu. Ако вам ово звучи добро, слободно у Токију наручите Маyо Јагу, али да напоменемо, да нећете уз мајонезу добити гљиве или шунку, већ – кромпире!

Шведска – банана кари

Уколико смо вас позвали да се не шокирате на јапанску pizzu, на ову шведску се слободно можете шокирати. Замислите тијесто pizze, на које иду банана и кари, а све је то још посуто кикирикијем! Уколико је за ову комбинацију чуо неки пицајол из Напуља, увјерени смо како је завапивши „мамма мiа“ затражио још и лијечничку помоћ…