“Народна библиотека“ Котор Варош препоручује књигу за читање: Џулија Кели „Страст и предрасуде “

О књизи:

Елизабет Портер је након смрти оца морала да постане гувернанта. Снове о блиставој будућности отмене младе даме замијенили су дани које је проводила одгајајући туђу дјецу, али Елизабет је то прихватила с поносом, посвећена свим срцем добробити госпођица Нортон, дјевојчице које су јој повјерене на старање.

Међутим, једна од њених штићеница често је побољевала и млади, перспективни доктор Едвард Фелоус силом прилика је сваког дана долазио код Нортонових. Едвард, који се увелико спремао да живот и каријеру настави у Америци и већ је купио карту за брод, нимало није био равнодушан према узбудљивој и образованој гувернанти. Елизабет, с друге стране, није крила да му је наклоњена.

Упркос свим друштвеним нормама XIX вијека, њих двоје не могу да одоле привлачности која их је обузела од првог сусрета. Доктору Фелоусу би строго морализаторско друштво можда и прогледало кроз прсте, али предавање осјећањима и пожуди младу гувернанту би могло много да кошта. Осим ако не постоји сила јача од крутих начела.