Народна библиотека “Котор Варош“ препоручује књигу за читање: Ел Њумарк „Сандалово дрво“

О књизи:

Амерички антрополог Мартин Мичел добија 1947. године Фулбрајтову стипендију како би наставио студије у Индији. Тамо ће отпутовати са својом супругом Еви и њиховим сином.

Породица је, међутим приморана да буде у једном малом селу због насиља које прати све ближи одлазак Британаца из Индије. И управо ту, у рупи у зиду од цигала у колонијалној кући која им је додјељена, Еви проналази свежањ старих писама која ће је увести у узбудљиву приповијест о љубави и рату, у којој главне улоге играју двије младе Енглескиње које су под тим истим кровом живјеле 1857. године.

Заинтересована за њихову причу, Еви себи даје задатак да разоткрије оно што сама писма нису довољно објаснила. Преко индијских базара и храмова, потрага је води у само срце једног друштва на издисају у смирај британског Раџа. На том путу проникнуће у мрачну тајну, и то ново, обеспокојавајуће сазнање, додатно ће заоштрити односе између Еви и њеног мужа.

Препуна раскошних појединости и живих слика Бомбаја и других мјеста у Индији, Сандалово дрво снажна је прича о издаји, опраштају, судбини и љубави.